Niže akcize na gorivo ostaju do kraja oktobra?

Dodajte komentar

Vlada planira da produži umanjenje akcize na gorivo za 50 odsto za još mjesec, odnosno do kraja oktobra, saznaju Vijesti nezvanično iz izvora u izvršnoj vlasti.

Odluke o umanjenju iznosa akcize za promet bezolovnog benzina i gasnih ulja koja je trenutno na snazi primjenjuje se do 30. septembra.

Država se već više od četiri mjeseca odriče dijela prihoda od akciza na gorivo, zbog čega su prihodi po tom osnovu značajno manji od planiranih.

Akcize na gorivo, da bi se ublažio skok cijena usljed poremećaja na tržištu zbog rata u Ukrajini su od 10. maja smanjene za 40 odsto, da bi se od 7. juna dodatno smanjile za još 10, odnosno na ukupno 50 odsto.Tome su prethodile izmjene i dopune Zakona o akcizama, koje je Skupština usvojila 5. maja.

Predlogom rebalansa budžeta, koji je utvrdila Vlada, a o kojem Skupština treba da raspravljati danas, predviđeno je da će država od akciza umjesto planiranog 271 miliona, dobiti 261 milion. Ministarstvo finansija je ranije saopštilo da je manji prihod od 10 miliona ili 3,7 u odnosu na prvobitni blan izazvan prije svega time što država oprašta polovinu iznosa akciza što utiče na ukupan pad naplate ove dažbine i manjak u državnoj kasi. Sve to, uprkos značajnom rastu prihoda od akciza na duvanske proizvode zbog povećanja legalne prodaje usljed uspješnih akcija državnih institucija na suzbijanju šverca.

Iz Ministarstva finansija su tada kazali i da je najvažnije da građani i privreda imaju što više koristi od ove mjere, bez obzira što se smanjenje akcize odražava na prihode države.

Da Vlada nije smanjila akcize, cijene goriva bi bile veće između 25 i 30 centi.

Barel sirove nafta BRENT juče je na berzi koštao oko 85 dolara, što je najniža cijena od sredine januara ove godine.Nedavno objavljena analiza OPEC-a, udruženja zemalja izvoznika nafte,pokazala je da postoje viškovi zaliha sirove nafte, ali da su sada nedovoljni svjetski kapaciteti za transport i njenu preradu.

To utiče na to da pada cijena sirove nafte, ali taj pad ne prati i snižavanje cijena naftnih derivata.

Maloprodajne cijene u Crnoj Gori određuju se na osnovu cijena naftnih derivata (benzina i dizela) na međunarodnim berzama u dolarima i u odnosu na kurs dolara i eura. Tako je jedan euro sredinom januara vrijedio 1,14 dolara, dok danas vrijedi 0,96 dolara. Zbog ta dva uticaja cijene goriva u Crnoj Gori su sada znatno veće nego u januaru kada je bila ista cijena sirove nafte. Samo pomenuta kursna razlika uticala je da cijene goriva sada budu veće za 20 centi po litru.

Prema posljednjim cijena koje važe od juče, eurosuper 98 je pojeftinio jedan cent, a eurodizel i lož ulje osam, odnosno sedam centi. Cijena eurosupera 98 sada iznosi 1,3 eura, dok su cijene eurosupera 95 ostale nepromijenjene na 1,26 eura. Litar eurodizela košta 1,48 eura, a lož ulje 1,68 eura.

Prema odredbama Uredbe o načinu obrazovanja maksimalnih maloprodajnih cijena naftnih derivata, naredni obračun bi trebalo da se obavi 10. oktobra, dok će eventualno izmijenjene vrijednosti naftnih derivata važiti od 11. oktobra.

Prema posljednjim cijena koje važe od juče, eurosuper 98 je pojeftinio jedan cent, a eurodizel i lož ulje osam, odnosno sedam centi. Cijena eurosupera 98 sada iznosi 1,3 eura, dok su cijene eurosupera 95 ostale nepromijenjene na 1,26 eura.

Izvor: Vijesti

TAGOVI: , ,
Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *