Kako je i zašto propala funta?

Dodajte komentar

Britanska fiskalna velikodušnost prestrašila je investitore. To može dovesti do šire ponovne procjene vrijednosti sterlinga.

Kwasi Kwarteng, novi britanski kancelar blagajne, insistira na tome da nije osoba koja će biti dirnuta rotacijom razmjene valuta. „Tržišta će reagovati kako hoće“, rekao je on u Donjem domu 23. septembra nakon što je otkrio najveće smanjenje poreza u Britaniji u posljednjih pola vijeka, uglavnom plaćeno zaduživanjem, piše The Economist.

Njegova bezbrižnost je stavljena na iskušenje. Britanska funta je 26. septembra oslabila u odnosu na dolar kada su se otvorila tržišta u Aziji, nakratko pavši ispod 1,04 dolara. Pad je uslijedio nakon ranjavanja u petak, nakon objave gospodina Kvartenga. Tokom azijskih trgovačkih sati, funta se smirila na oko 1,07 dolara, što je pad od oko 1%, kako su se očekivanja kamatnih stopa rasla. Istorijski minimum valute, mjeren cijenom u 16 ​​časova u Londonu, dostignut je 26. februara 1985, na 1,042 dolara.

Ove godine, kao i 1985, veliki dio pada funte zapravo odražava snagu dolara. Sterling je pao za oko 20% u odnosu na dolar 2022. godine, ne mnogo više od 15% eura i u skladu sa padom japanskog jena. Ali u protekloj sedmici sterling je pao u odnosu na većinu valuta, ne samo na američku. Taj pad je praćen porastom prinosa na državne obveznice, nešto što bi obično podstaklo međunarodne investitore da kupuju imovinu denominovanu u sterlinzima u očekivanju većeg prinosa. Petogodišnji britanski prinosi su porasli sa 1,5% početkom avgusta na 4,5%: povećanje od oko jedan procenat za samo dva dana.

Ta kombinacija rastućih prinosa i pada valute podstakla je rasprave o široj krizi povjerenja u britansku ekonomiju i njenu imovinu. Vladino smanjenje poreza značiće rastući budžetski deficit i veći nivo javnog duga u budućnosti. Britanski deficit tekućeg računa dostigao je 8,3% BDP-a u prva tri mjeseca ove godine, što je najdublji u savremenoj istoriji, vođen rastom cijena energije. Zjapeći deficit tekućeg računa je nešto što često zabrinjava one koji ulažu u ekonomije u razvoju.

Ali na druge načine Britanija je neobičan kandidat za valutnu krizu. Njen devizni kurs je fleksibilan, što znači da nema veze sa drugom valutom, kao što je bio slučaj kada je Britanija protjerana iz Evropskog kursnog mehanizma 1992. Njena finansijska tržišta su duboka i sofisticirana. Ima minimalan dug denominovan u stranim valutama, a njegova centralna banka je nezavisna od vlade.

Najjednostavnije objašnjenje za prodaju je, dakle, da investitori ne vjeruju da će vladino smanjenje poreza dovesti do stvarnog ekonomskog rasta koji gospodin Kvarteng želi. Umjesto toga, oni predviđaju veću inflaciju koju Banka Engleske neće biti voljna da u potpunosti nadoknadi povećanjem kamatnih stopa. Valutni analitičari iz Bank of America sugerišu da je kombinacija promjene fiskalnog stava Britanije i dugoročnih efekata njene odluke da napusti Evropsku uniju dovela do dubokog preispitivanja funte od strane investitora. To ostavlja valutu ranjivijom u godinama koje dolaze.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *