Infografika: Brend ‘Roger Federer’ – milionske zarade i kada ne igra

Dodajte komentar

Švajcarac koji ima obožavatelje u svim dijelovima svijeta je svojim neukaljanim imidžom, elegantnošću i smirenošću – u i van terena – bio savršeno lice za velike svjetske brendove.

Roger Federer najavio je kraj uspješne karijere.

I koliko god bio uspješan u trci sa svojim dugogodišnjim rivalima Rafaelom Nadalom i Novakom Đokovićem, kada se pogleda ukupna zarada kroz karijeru – Švajcarac je usamljen na tronu.

Federer je tokom karijere prikupio 131 milion dolara od pobjeda koje je ostvario na teniskim terenima – na trećem mjestu u istoriji ATP Toura iza Đokovićevih 159 miliona dolara i Nadalovih 132 miliona dolara.

Forbes procjenjuje da je Federer kroz svoju karijeru zaradio otprilike milijardu dolara od sponzora i drugih poslovnih poduhvata (prije obrade poreza i naknada agentima).

Čak i kada se uzmu u obzir ostali sportovi, Federer je u proteklih 12 mjeseci zaradio najviše van terena – 90 miliona dolara – 10 miliona ispred NBA zvijezde LeBrona Jamesa.

Taj uspjeh je doveo Federera na 7. mjesto na Forbsovoj listi najplaćenijih sportista svijeta za 2022. godinu, iako je za to vrijeme osvojio samo oko 700.000 dolara na terenu. Bio je najplaćeniji sportista na svijetu na listi za 2020. sa ukupno 106,3 miliona dolara i rangiran je kao najplaćeniji teniser 16 godina zaredom.

Prema procjenama Forbesa, Federerova zarada u karijeri od ukupno 1,1 milijardu dolara (prije oporezivanja i naknada agentima) više je nego dvostruko veća od 500 miliona dolara Nadala i 470 miliona Đokovića. To ga takođe čini jednim od samo sedam sportista u svim sportovima – pored LeBrona Jamesa, Floyda Mayweathera, Lionela Messija, Phil Mickelsona, Cristiana Ronalda i Tiger Woodsa – koji su premašili milijardu dolara dok su još uvijek aktivni.

Ugovor vrijedan 300 miliona dolara

Ovaj Švajcarac koji ima obožavatelje u svim dijelovima svijeta je svojim neukaljanim imidžom, elegantnošću i smirenošću – u i van terena – bio savršeno lice za velike svjetske brendove kao što su Rolex, Nike, Mercedes-Benz.

Federer je 2018. godine napustio svog dugogodišnjeg sponzora – Nike, koji mu je kroz dvije decenije uplatio otprilike 150 miliona dolara – kako bi potpisao ugovor sa japanskim Uniqlom vrijedan do 300 miliona dolara za deset godina.

Infografika služi kao dobra vizualizacija napisanog. Federer je u od avgusta 2021. do augusta 2022. zaradio 90 miliona dolara, iako zbog povrede nije ima nastupe na teniskim terenima.

Druga na listi je japanska teniserka Naomi Osaka koja je na terenima zaradila 1,2 miliona dolara, a van terena 55 miliona.

Serena Williams je u proteklih 12 mjeseci na terenima zaradila oko 100 hiljada dolara, a van terena 35 miliona dolara.

Španac Rafael Nadal je u istom periodu zaradio 6,4 miliona dolara na terenu i 25 miliona od sponzora i ostalih projekata van terena.

Novak Đoković je na terenu zaradio 7,1 miliona dolara, a van terena 20 miliona.

Izvor: Balkans.aljazeera.net

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *