ECB: Moguće da privredni rast eurozone padne na nulu

Dodajte komentar

Privredni rast eurozone posustaje i uskoro bi mogao pasti na nulu, izjavio je potpredsjednik Evropske centralne banke (ECB) Luis de Guindos.

“Vidjećemo značajno usporavanje privredne aktivosti u trećem i četvrtom kvartalu i mogli bismo sa stopama rasta biti blizu nule”, rekao je De Guindos.

Proizvodnja plaća ceh rastućih cijena energije i gubitka ruskog gasa, što povećava rizik od racionalizacije potrošnje energije tokom predstojeće grijne sezone.

Visoke cijene energenata podigle su godišnju inflaciju u eurozoni na 9,1 odsto u augustu, a procjenjuje se da će ovog mjeseca dostići 9,6 procenata, što bi bio novi rekordno visok nivo u 19-članom valutnom bloku.

ECB je ranije ovog mjeseca podigla kamatne stope za 75 baznih poena u cilju borbe protiv inflacije, samo nekoliko sedmica nakon povećanja za 50 baznih poena.

Pojačani inflatorni pritisci

Monetarni regulator eurozone je najavio dalje pooštravanje uslova za zaduživanje, a analitičari očekuju novo podizanje ključnih kamata u oktobru i nastavak njihovog povećavanja na svakom sastanku ECB-a do sljedećeg proljeća.

De Guindos nije otkrio koliko će naredni potezi ECB-a biti agresivni, napominjući samo da će oni “zavisiti od pokazatelja” i naglašavajući da su inflatorni pritisci znatno ojačali posljednjih mjeseci.

Prošle sedmice je kazao da će ECB morati nastaviti da preduzima korake u borbi protiv inflacije, jer usporavanje privrede samo po sebi nije dovoljno da obuzda rast potrošačkih cijena.

“Tržišta smatraju da bi usporavanje ekonomije samo po sebi moglo smanjiti inflaciju. Istini za volju, to nije ispravno. Monetarna politika mora dati svoj doprinos”, zaključio je De Guindos.

Izvor: Al Jazeera

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *