EBRD: Niža procjena rasta za 2023, neizvjesnost zbog inflacije i političke nestabilnosti

Dodajte komentar

Ekonoski rast u Crnoj Gori ove godine iznosiće 3,7 odsto, potvrdila je Evropska banka za obnovu i razvoj u svojoj novoj, jesenjoj prognozi.

U izvještaju o ekonomskim izgledima u regionu zadržana je vrijednost rasta bruto domaćeg proizvoda iz maja ove godine. Ipak, ova značajna evropska finansijska institucija nije isto učinila i sa prognozom za narednu godinu.

„Predviđa se rast od 3,7 odsto u 2022. i 4 odsto u 2023. godini, ali postoji velika neizvjesnost oko daljih izgleda za rast. Ključni rizici uključuju povišenu inflaciju i političku nestabilnost, od kojih obije mogu ugroziti javne investicije i odložiti reforme“, istakli su iz EBRD.

Crna Gora

Segment izvještaja o Crnoj Gori ističe da je 2021. godine naša zemlja imala dvocifreni rast, te da je privredna aktivnost u prvom kvartalu ove godine bila 7,2 odsto veća u odnosu na isti period godinu ranije.

„Potrošnja domaćinstava je ostala visoka, podržana povećanjem minimalne plate od 80 odsto, ali investicije ostaju na niskom nivou i uvoz povećan. Početne brojke upućuju na zadovoljavajuću turističku sezonu, koja će povećati državni bilans uz snažan priliv direktnih stranih investicija“, smatraju u EBRD.

Konkretno navode da je broj turista u prvih sedam mjeseci veći za 79 odsto, a noćenja 66 odsto u odnosu na 2021, uz podsjećanje da je taj rezultat oko deset odnosno osam odsto ispod nivoa prije pandemije.

„Direktne strane investicije, koje uglavnom dolaze iz Rusije i UAE i mahom u nekretnine, porasle su u prvoj polovini ove godine za 80 odsto u odnosu na prethodnu. Inflacija je, kao i drugdje, u Crnoj Gori povećana tokom 2022. godine zbog rasta globalne cijene hrane i energije, a pogoršana je visokim rastom plata. Stopa inflacije je u julu dostigla 14,9 odsto“, dodaje se u izvještaju.

U rekapitulaciji Vladinih mjera, navode da su odgovori u vidu ekonomske politike bili odgođeni do formiranja nove vlade u aprilu 2022, nakon čega su PDV na jestivo ulje i brašno privremeno smanjeni, a akcize na gorivo prepolovljene. Maloprodajne profitne marže osnovnih prehrambenih artikala ograničene su u junu, PDV na hljeb je smanjen, te ukinute akcize na plastiku za jednokratnu upotrebu. Takođe podsjećaju da je i cijena peleta ograničena od kraja jula.

Region

Za zemlje Zapadnog Balkana, EBRD kumulativno i dalje prognozira rast BDP-a od 3,2 odsto u 2022, dok je projekciju rasta za 2023. godinu sada manja za 0,6 procentnih poena – na tri odsto, zbog povećanih rizika po ekonomske izglede, a posebno u svjetlu fiskalne ranjivosti i osetljivost na rast cijena na evropskim tržištima.

EBRD predviđa Albaniji rast u 2022. i 2023. godini od po tri procentna poena, Bosni i Hrcegovini od tri odsto u ovoj i 2,3 odsto u narednoj, a na Kosovu očekuje rast BDP-a od četiri odnosno 3,7 odsto. Privredni rast Srbije, prema procjenama, iznosiće 3,3 odso i ove i naredne godine, a rast BDP-a Sjeverne Makedonije biće na nivou od 2,7 i 2,3 odsto.

Bankar.me

TAGOVI:
Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *