Davidović: Sezona uspješna, rezultati skoro kao 2019. godine

Dodajte komentar

Državni sekretar u Ministarstvu ekonomskog razvoja i turizma Damir Davidović kazao je za Adria televiziju da su zadovoljni turističkom sezonom, koja je protekla uspješno. On je istakao da su ovogodišnji rezultati na nivou od skoro 90 odsto ostvarenih tokom rekordne 2019. godine.

Davidović kaže da je ova turistička sezona bila bolja u odnosu na prošlogodišnju, ali da je, s druge strane, ove godine zabilježen manji broj posjeta, prije svega zbog rata Rusije i Ukrajine.

„Mislim da imamo razloga da budemo zadovoljni kako je protekla turistička sezona. Kao što znate, nažalost, imali smo situacije na koje nismo mogli da utičemo, koje su naravno uticale na rezultat. Međutim, sa druge strane, mogu da kažem da prema nekim nezvaničnim podacima koje imamo za kolektivni i privatni smještaj, u prvih sedam mjeseci gotovo 1.150.000 ljudi je posjetilo Crnu Goru, koji su ostvarili gotovo šest miliona i 150 hiljada noćenja“, navodi Davidović.

To su, dodaje, rezultati koji su, u zavisnosti od kategorija, 30 do 40 odsto bolji nego prošlogodišnji u istom periodu, a kreću se negdje između 86 i 87 odsto rezultata u odnosu na rekordnu 2019. godinu.

„Ono što takođe možemo da kažemo pored tih elemenata, promet putnika je na aerodromima nekih 70 odsto, broj kruzera je čak veći nego 2019. godine u jednom malom procentu, ali sa druge strane bio je značajno manji broj posjeta“, ističe Davidović.

Naglašava da je i ova turistička sezona mogla biti rekordna, ali da je na to uticao nedostatak gostiju iz Rusije, Ukrajine i Bjelorusije.

„Ono što je imalo značajan uticaj na ovu sezonu je agresija Rusije prema Ukrajini, rat koji se tamo dešava, koji je za posljedicu imao da su tržišta Rusije, Ukrajine i Bjelorusije, koja su važna neuporedivo manje prisutna, nemamo direktan avio-saobraćaj. To je rekordne 2019. godine bilo 23-24 odsto ukupnog broja gostiju. Ako bismo teoretski posmatrali, da se to nije desilo – sigurno bismo mi ove godine pričali o rekordnoj sezoni“, ocjenjuje Davidović.

On očekuje da se ovaj trend zadrži do kraja godine i da rezultati budu na nivou koji će biti blizu 90 odsto ostvarenih rekordne 2019. godine.

Izvor: TV Adria

TAGOVI: ,
Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *