Četiri velike banke platiće 1,8 milijardi dolara zbog slanja podataka o klijentima

Goldman Sachs, Morgan Stanley, Bank of America i Citigroup pogođene su kaznama od 1,8 milijardi dolara povezanih s istragama o tome kako nisu pratile korištenje neovlaštenih aplikacija za poruke od strane zaposlenih.

Komisija za vrijednosne papire i berzu objavila je da će 16 firmi, uključujući Goldman Sachs, Citigroup, Bank of America i Morgan Stanley platiti 1,1 milijardu dolara kazni. Uz to, Commodity Futures Trading Commission najavio je kazne protiv 11 banaka u ukupnom iznosu od 710 milijuna dolara.

Od siječnja 2018. do rujna 2021. radnici banaka rutinski su komunicirali o poslovnim stvarima, dugovanjima i vlasničkom kapitalu s kolegama, klijentima i savjetnicima trećih strana koristeći aplikacije na njihovim ličnim uređajima, kao što su tekstualne poruke i WhatsApp.

Institucije nisu sačuvale većinu tih razgovora, kršeći savezna pravila koja zahtijevaju od brokera-dilera i drugih finansijskih institucija da sačuvaju poslovnu komunikaciju. To je spriječilo sposobnost agencija da nadziru finansijska tržišta, osiguraju usklađenost s ključnim pravilima i prikupe dokaze u drugim, nepovezanim istragama, rekle su agencije.

Izvor: Agencije

Check Also

Bogat praznični program u Ulcinju: Nastupiće Sergej Ćetković, Marko Luis, Ledri Vula…

Manifestacija “Sweet December” organizuje se u Ulcinju od 15. decembra do 10. januara. Zvučna muzička …

Leave a Reply

Your email address will not be published.