“Sezona za 42 % bolja nego 2021”

Dodajte komentar

Direktorica Direktora za razvojne politike u Ministarstvu ekonomskog razvoja i turizma Aleksandra Gardašević Slavuljica je istakla da je sezona ove godine, iako još nemaju sve podatke, bila veoma uspješna, sa čak 42 odsto više turista nego 2021. Poručuje da su kovid i geopolitička situacija, uveli nove smjernice u razvoju turizma, ne samo kod nas nego i svijetu, pa je Ministarstvo prepoznalo da treba više pažnje posvetiti razvoju ruralnog turizma, koji ima veliki potencijal u Crnoj Gori.

Kako je istakla gostujući u Jutarnjem programu RTCG, povodom Međunarodnogsonog dana turizma, država mora tražiti način da turizam pozicionira kao održiv i fleksibilan, jer su izazovi od kovida, preko globalne krize i geopolitičkih prilika, pokazali da se mora raditi na tome.

Ruralni turizam se izdiferencirao kao održiv i Ministarstvo ima želju da se Crna Gora prepozna kao destinacija koja nudi doživljaj, avanture, izazove, a to se dešava u našem sjevernom regionu.

“U saradnji sa turističkim organizacijama na sjeveru, odlučili smo da nagradimo osam seoskih domaćinstava koja su dala doprinos u razvoju ove vrste turizma. 2019 rekordne imali smo registrovano 56, a danas 224 domaćinstva, što znači da je ovaj potencijal prepoznat”, poručuje Gardašević Slavuljica.

Što se tiče sezone, naglašava da je ona bila uspješna, bez obzira na brojne remetilačke faktore koji su uticali i na pripremu i na samu realizaciju sezone.

“Evidenciju vodi NTO na dnevnom nivou, a posljednji podaci su od 22. septembra kada je u Crnoj Gori boravilo 42.000 turista, što je 10 odsto više nego 2021. U hotelima boravi 42 odsto više nego prošle godine, odnosno 18.000 turista, a u privatnom smještaju koji je uvijek diskutabilan, jer se posluje u sfveri sive ekonomije, bilo je šest odsto manje, a to je vjerovatno zbog lošeg vremena i slabije platežne moći stanovništva”, navodi Gardašević Slavuljica.

Podaci Monstata pokazuju i da je za sedam mjeseci ove godine u svim vidovima smještaja bilo 1.150.000 turista, što je 45 odsto više nego 2021, a u odnosu na rekordnu 2019. ostvareno je nekih 86 – 87 odsto.

Kako je dodala, podaci SBCG govore da je prihod od ino-turizma za prvih šest mjeseci bio 238 miliona eura, što je porast od 101 odsto u odnosu na prošlu godinu, a 93 odsto u odnu na 2019.
Naglašava da u turizmu imamo višedecenijske probleme sa nedostatkom hotela, malim kapacitetima aerodroma, sivom ekonomijom i slično, pa nije optmistična da će se to ubrzo promijeniti.

“Na globalnom tržištu nijesmo prepoznati kao turistička destinacija. Turisti u Evropi nijesu upoznati sa našom ponudom. U tom smislu moramo da se posvetimo marketingu, i pravljenju marketinške strategije koje nemamo. Nema koordinacije, stvari se dešavaju sporo, ljudi nijesu biznis orjentisani niti komercijalno. Brending destinacije, slogan i logo je star 15 godina, a sve to mora da se mijenja”, smatra gošća.

Pripreme za zimsku sezonu su počele, ali primjećuje da je slaba sinergije i koordinacija među akterima.

“MERT ulaže napore, ali prilično je nizak nivo sinergije onih koji bi trebali da se uključe. Moramo da definišemo nove proizvode, podržaćemo kao i do sada manifestacije koje imao na sjeveru tokom zime, ali promocija je najbitnija”, poručuje Gardašević Slavuljica.

Izvor: RTCG

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *