S tekućeg računa mu nestao sav novac, evo kakvu je grešku napravio

Dodajte komentar

Nakon što mu se na oglas za prodaju koji je objavio na internetu javila nepoznata osoba i uvjerila ga da mu je na račun, čije je podatke tražila i dobila, uplatila dogovoreni iznos, čovjek je izgubio sav novac s tekućeg računa i tako shvatio da je žrtva tzv. phishing prevare.

Sisačko-moslovačka policija je saopštila kako je primila prijavu 44-godišnjaka da mu se prije nekoliko da, nakon što je postavio oglas putem internet oglasniku na WhatsApp-u, javila nepoznata osoba i uvjerila ga da mu je izvršila uplatu dogovorenog iznosa.

Nakon toga poslala mu je i potvrdu o uplati, za koju se kasnije ispostavilo da je lažna, i na čiji je zahtjev upisao podatke o svom tekućem računu.

Unijevši broj kartice, dobio je obavjetšenje kako je došlo do greške, nakon čega je primijetio da mu s računa nedostaje novac i shvatio da je prevaren.

Iz policije navode kako tragaju za prevarantom, protiv kojeg će biti podnijeta kaznena prijava nadležnom državnom tužilaštvu.

Oni ponovo upozoravaju da počinioci u komunikaciji s oštećenim osobama najčešće koriste mobilnu aplikaciju WhatsApp, putem koje prosljeđuju linkove lažnih stranica kompanija koja se bave dostavom robe.

Tako prikupljaju lične podatke i podatke o bankovnim karticama i CVV broju, potom aktivirajući neovlaštene transakcije na raznim internet prodajnim mjestima u inostaranstvu. Kako su navedene prevare učestale, policija upozorava na opasnost davanja ličnih i finansijskih podataka nepoznatim osobama.

Izvor: Poslovni.hr/Hina

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *