Ryanair podiže cijene avio karata

Dodajte komentar

Zbog poskupljenja goriva irski niskotarifni prevoznik Ryanair odlučio je da poveća cijene aviokarata, izjavio je danas šef Rynaira u Njemačkoj Andreas Gruber. Poskupljenje su najavili i u njemačkoj Lufthansi.

Kako je prognozirao, prosječna cijena avionske karte najvjerovatnije će za pet godina porasti sa 40 na 50 eura.

U Ryanairu nastoje da ublaže uticaj poskupljenja goriva sklapanjem terminskih ugovora za njihovu kupnju s fiksnim cijenama i kupovinom jeftinog kerozina na zalihe, ali ni tako ne mogu u potpunosti izbjeći posljedice, istaknuo je Gruber.

Prema njegovoj ocjeni, u ovim teškim ekonomskim uslovima i dalje su u prednosti pred ostalim konkurentima u branši. Tokom recesije više će ljudi paziti na cijenu karata, smatra Gruber.

Što se tiče poskupljenja karata, Ryanair nije izolovan slučaj u odnosu na druge avio kompanije. Poskupljenje karata već je najavila njemačka aviokompanija Lufthansa.

Trenutne prognoze pokazuju da se za irskog niskotarifnog prevoznika bliži kraj razdoblju značajnog pada broja putnika izazvanog pandemijom covida-19. U finansijskoj godini, koja traje od aprila 2022. do marta 2023., očekuje se da će Ryanair u Evropi prevesti 166 miliiona putnika, što je znatno iznad nivoa prije pandemije.

Gruber očekuje da će u sljedećoj poslovnoj godini biti zabilježen još veći broj putnika, odnosno preko 185 miliona.

Izvor: SEEbiz/H

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *