Oštro upozorenje Lagardove: “I 2023. će sigurno biti teška, privredu čeka usporavanje, standard građana sve manji”

Predsjednica Evropske centralne banke Kristin Lagard (Christine Lagarde) izjavila je u Evropskom parlamentu da ekonomski izgledi u eurozoni postaju „mračniji“, i da će se poslovna aktivnost, prema njenim očekivanja, „značajno usporiti“ u narednim mjesecima s obzirom da visoke cijene energenata i hrane, podstaknute ratom u Ukrajini, smanjuju kupovnu moć potrošača.

„Osnovni scenario kojeg se ECB drži je predviđanje smanjenog ekonomskog rasta, ali su neke pretpostavke na kojima se to predviđanje zasniva, poput preostalih zaliha ruskog gasa, prevaziđene dešavanjima. Sljedeća godina će sigurno biti teška i prva tri mjeseca 2023. godine će sasvim sigurno biti negativna, s obzirom na to da ECB vjeruje da će i četvrti kvartal ove godine takođe biti negativan“, ocijenila je predsjednica ECB, piše Biznis.rs.

Dva uzastopna kvartala negativnih ekonomskih rezultata smatraju se recesijom, a mnogi ekonomisti predviđaju da će eurozona ući u recesiju krajem ove i početkom sljedeće godine.

Lagard je, međutim, rekla da prema osnovnom scenariju ECB rast neće postati postati negativan, ali da bi mnogo mračniji, najgori scenario uključivao recesiju u 2023. godine. Prema tom najgorem scenariju, Rusija bi sasvim prekinula dostavu prirodnog gasa Evropi.

Prema njenim riječima, osnovni scenario, napravljen prije nego što je Rusija prekinula dostavu gasa Njemačkoj kroz gasovod Sjeverni tok 1, previđao rast od 0,9 odsto u narednoj godini, dok mračnije predviđanje ukazuje na pad od 0,9 odsto.

Moje lično predviđanje je da će stvarne brojke biti negdje između, i da će više toga biti poznato kada ECB u decembru objavi svoja nova predviđanja. Pozivam vlade u eurozoni da programe ekonomske pomoći usmjere onima kojima je ta pomoć najpotrebnija, ali podsjećam da njeno prekomjerno dijeljenje neće pomoći u suzbijanju inflacije“, istakla je Lagard.

Ruska državna ekonomska kompanija Gazprom, koja upravlja dostavom prirodnog gasa Evropi, postojano smanjuje dotok ovog energenta, i on sada iznosi tek djelić količina koje su isporučivane pre rata u Ukrajini, zbog kojeg je Evropska unija Rusiji uvela sankcije.

Check Also

Dolar dodatno oslabio, dok cijene nafte rastu

Vrijednost dolara prema korpi valuta na valutnom tržištu dodatno je pala, nakon što je prošle …

Leave a Reply

Your email address will not be published.