Istorijski trenutak: NASA spremna da “odbrani” Zemlju, letjelica pogodila asteroid

Dodajte komentar

Američka svemirska agencija NASA ispisala je istoriju izvođenjem “prvog planetarnog testa za odbranu” Zemlje.

Naime, šest mjeseci nakon lansiranja, NASA-ina svemirska letelica DART izvela je planirani udar sa svojom metom – asteroidom.

Vozilo “impaktor” u obliku kocke, otprilike veličine automata za piće sa dva pravougaona solarna niza, uletjelo je u asteroid Dimorfos, veličine otprilike fudbalskog stadiona, a potom se samouništilo u oko 01.20h u noći između ponedjeljka i utorka po srednjeevropskom vremenu, na oko 11 miliona kilometara od Zemlje.

Finale misije je bilo testi sposobnost svemirske letjelice da promijeni putanju asteroida čistom kinetičkom silom, udarajući u objekat velikom brzinom.

To je bio prvi pokušaj na svijetu da se promijeni kretanje asteroida ili bilo kog nebeskog tijela.

DART je lansiran raketom SpaceX u novembru 2021. godine.

Nebeska meta DART-a je asteroid prečnika oko 170 metara koji kruži oko pet puta većeg matičnog asteroida koji se zove Didimos kao deo binarnog para sa istim imenom, grčkom rečju za blizanca.

NASA kaže da je ovim sudarom počela nova era za čovječanstvo.

„Počela je nova era za čovječanstvo. Era u kojoj imamo sposobnost da se zaštitimo od nečega poput udara asteroida u našu planetu. Kakva nevjerovatna stvar. To nikada ranije nije bilo moguće“, navodi NASA.

Nijedan objekat ne predstavlja stvarnu prkmetnju Zemlji, a naučnici NASA su rekli da njihov DART test ne može greškom da stvori novu egzistencijalnu opasnost.

Dimorfos i Didimos su mali u poređenju sa kataklizmičnim asteroidom Čiksulub koji je udario u Zemlju prkme nekih 66 miliona godina, zbrisavši oko tri četvrtine biljnih i životinjskih vrsta na svijetu, uključujući dinosauruse.

Prema naučnicima NASA i stručnjacima za planetarnu odbranu, manji asteroidi su daleko češći i predstavljaju veću teorijsku zabrinutost u bliskoj budućnosti, što čini da Didimos uparuje odgovarajuće ispitanike za njihovu veličinu.

Takođe, njihova relativna blizina Zemlji i konfiguracija dvostrukog asteroida čine ih idealnim za prvu misiju DART-a sa dokazom koncepta, skraćeno za test preusmjeravanja dvostrukog asteroida.

Misija je predstavljala rijedak slučaj u kojem NASA svemirska letjelica mora na kraju da se uništi da bi uspjela.

DART je letio direktno u Dimorfos brzinom od 24.000 km/h, udarajući ga dovoljno snažno da pomjeri svoju orbitalnu stazu bliže svom većem pratećem asteroidu.

Kamere na udarnom elementu i na mini svemirskoj letjelici veličine aktovke koja je puštena iz DART-a nekoliko dana unaprijed dizajnirane su da snime sudar i pošalju slike nazad na Zemlju.

TAGOVI: ,
Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *