Hrana u Austriji sve manje pristupačna

Dodajte komentar

Austrija u proteklom periodu bilježi značajan rast cijena prehrambenih proizvoda, a cjenovna razlika između diskonta i supermarketa je nestala.


U protekle četiri godine u velikoj mjeri su skočile cijene svih proizvoda, prije svega iz nižeg cjenovnog ranga, zaključak je Udruženja za informisanje potrošača (VKI).

Cjenovna razlika između diskonta i supermarketa sve više nestaje, a upoređivanje cijena postaje sve važnije prilikom kupovine.

U 2018. godini je razlika između diskonta i supermarketa bila još na šest odsto, a ove godine se smanjila na tri odsto, tvrdi VKI.

Od jula 2018. do avgusta ove godine, jeftiniji prehrambeni proizvodi poskupjeli su između 22 i 27 odsto, a proizvodi poznatih marki za 22 do 24 procentna poena.

Najmanji rast cijena zabilježen je kod proizvoda iz ekološkog ili organskog uzgoja, gdje je on iznosio 15 do 17 odsto.

“Upadljiv je bio skok cijena pojedinih proizvoda u nižem cjenovnom segmentu. Cijena biljnih ulja se u posljednje četiri godine udvostručila, a u jednom slučaju veća je za čak 144 odsto”, konstatovao je VKI.

Udruženje ističe da se rast cijena od 50 do 70 odsto bilježi i kod hleba, tosta, brašna, tjestenine. Ukazuju da to važi i za razne zamrznute proizvode i prerađevine od mesa.

“Ko trenutno želi povoljnije da trguje, mora u svakom slučaju da upoređuuje cijene”, savjetuje Kristijan Korher, šef sektora za istraživanje u VKI.

Izvor: Tanjug

TAGOVI: , ,
Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *