Funkcionalan sistem preduslov za kvalitet proizvoda u regionu

Dodajte komentar

Funkcionalni sistem infrastrukture kvaliteta je katalizator za poboljšanje kvaliteta proizvoda u privredi. Dobijanjem znaka kvaliteta testirani proizvodi se lakše izvoze na druga tržišta. Postojanje jakih institucija koje će sertifikovati kvalitet proizvoda i obezbijediti zaštitu potrošača je neupitan preduslov za povećanje razmjene (uvoza i izvoza) robe na CEFTA tržištima.

Ovo je ocijenjeno na regionalnom skupu EU4Business: Podsticanje zajedničkog regionalnog tržišta kroz infrastrukturu kvaliteta i e-trgovinu, koji je održan u Budvi. Sastanak je organizovao Deutsche Gesellschaft fur Internationale Zusammenarbeit (GIZ) u okviru projekta „Podrška regionalnoj ekonomskoj integraciji“ u ime Evropske unije (EU) i Njemačkog Saveznog ministarstva za ekonomsku saradnju i razvoj (BMZ).

Sastanak je okupio predstavnike privreda CEFTA-e sa namjerom da otvori diskusiju o razvijanju zajedničkog razumijevanja konkretnih akcija za olakšavanje trgovine industrijskim proizvodima na osnovu priznavanja sertifikata o usaglašenosti.

Tanja Bošković, menadžerka projekta u GIZ-u, navela je da su svi napori uloženi u unaprjeđenje infrastrukture kvaliteta dopuna tekućih zajedničkih aktivnosti sa CEFTA stranama na podršci sprovođenju trgovinskih reformi u regionu u skladu sa zahtjevima u procesu približavanja EU. „drago nam je što razgovaramo o ovoj važnoj temi, koja će dodatno proširiti i podržati regionalnu ekonomsku integraciju, kroz komponentu koja ima za cilj da olakša trgovinu industrijskom robom, na osnovu sertifikata o ocjenjivanju usaglašenosti“, dodala je ona.

„Efikasan sistem infrastrukture kvaliteta treba da zaštiti potrošače od nebezbjednih proizvoda, a preduzeća od nesrazmjernih troškova i nelojalne konkurencije. Regionalna integracija u ovoj oblasti omogućiće potrošačima veći izbor i niže cijene, a trgovci će smanjiti transakcione troškove i dobiti pristup novim tržištima“, zaključila je ona.

Bošković je istakla da su svi napori uloženi u unapređenje infrastrukture kvaliteta dopuna tekućih zajedničkih aktivnosti sa CEFTA stranama na podršci sprovođenju trgovinskih reformi u regionu u skladu sa zahtevima procesa približavanja EU. „Veoma smo zainteresovani da razgovaramo o ovoj važnoj temi, koja će dodatno proširiti i podržati regionalnu ekonomsku integraciju, kroz komponentu koja ima za cilj da olakša promet industrijskom robom, na osnovu priznavanja sertifikata o usaglašenosti“, dodala je ona. „Infrastruktura kvaliteta je fundamentalna za harmonizaciju i priznavanje standarda, tehničkih propisa i ocenjivanja usaglašenosti, direktno utičući na unutar – regionalnu i međunarodnu trgovinu robom. Štaviše, efikasan sistem infrastrukture kvaliteta štiti potrošače od nesigurnih proizvoda, a preduzeća od nesrazmernih troškova i nelojalne konkurencije. Zato regionalna saradnja u ovoj oblasti nije opcija, već je imperativ“, zaključila je ona.

Dejvid Hadson, predstavnik Generalnog direktorata za susjedstvo i pregovore o proširenju u Evropskoj komisiji, je pojasnio da izvoznici moraju da ispune različite standarde za izvoz na strana tržišta, što ih košta vremena i novaca, a za potrošače to znači i više cijene. „Stvaranjem zajedničkog regionalnog tržišta, gdje su testovi za potvrđivanje standarda ispunjeni (poznati kao procjena usaglašenosti), priznati širom regiona, ovi troškovi se smanjuju u korist proizvođača i potrošača. Danas u Crnoj Gori region radi na tome da to postane realnost“, naveo je on.

Danijela Gačević, iz CEFTA Sekretarijata je istakla da je slobodno kretanje robe jedan od ključnih principa slobodne trgovine. „Uklanjanje tehničkih barijera za trgovinu među članicama CEFTA-e je način da se kompanije podrže da dalje razvijaju svoje aktivnosti. Priznavanje rezultata postupaka ocjenjivanja usaglašenosti, koji čini pristup proizvoda tržištima jeftinijim i bržim, svakako je jedan efikasan instrument”, naglasila je ona.

Već su preduzeti važni koraci ka približavanju regiona Jedinstvenom tržištu Evropske unije. Zajednički regionalni akcioni plan predviđa da će Zajedničko regionalno tržište funkcionisati u skladu sa pravnim tekovinama EU kako bi se osiguralo slobodno kretanje industrijske robe u regionu. Za ovo je neophodan potpuno funkcionalan i usklađen sistem infrastrukture kvaliteta. Projekat će podržati CEFTA strane da unaprijede kapacitete institucija za infrastrukturu kvaliteta da ponude širok spektar usluga, koje bi trebalo da obezbijede fer konkurenciju i zaštitu potrošača kroz poboljšani sistem nadzora tržišta.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *