Filipini zatvaraju 175 ofšor kompanija za kockanje, deportuju 40.000 kineskih radnika

Filipini će zaustaviti rad 175 offshore kompanija za kockanje i deportovati oko 40.000 kineskih radnika, rekao je zvaničnik ministarstva pravde u ponedjeljak, u sklopu obračuna s industrijom internet igara.

Sektor igara na sreću se pojavio na Filipinima 2016. godine i eksponencijalno je rastao, jer su operateri iskoristili liberalne zakone o igrama na sreću u zemlji kako bi ciljali korisnike u Kini, gdje je kockanje zabranjeno.

Na svom vrhuncu, filipinski ofšor operateri za kockanje, ili POGO, zapošljavali su više od 300.000 kineskih radnika, ali pandemija i viši porezi natjerali su mnoge da rade negdje drugo.

“Ovakav pozet filipinske vlade su pokrenuli izvještaji o ubistvima, otmici i drugim zločinima koje su kineski državljani počinili nad svojim sugrađanima”, rekao je portparol ministarstva pravde Jose Dominic Clavano.

POGO koje su na meti zatvaranja imale su dozvole koje su istekle ili su im oduzete, zbog kršenja propisa kao što je neplaćanje državnih taksi, rekao je Clavano, dodajući da će deportacija kineskih radnika početi sljedećeg mjeseca.

Vlada je ostvarila 7,2 milijarde pezosa (122,21 milion dolara) 2020. i 3,9 milijardi prošle godine samo od naknada za POGO, navodi ministarstvo finansija. Ekonomisti procjenjuju da se znatno veći iznos troši na poreze, potrošnju radnika i iznajmljivanje kancelarija.

Kineska ambasada u Manili u saopštenju navodi da Peking podržava deportaciju i suzbijanje zločina povezanih s POGO, dodajući da se vlada “čvrsto protivi i preduzima oštre mjere za borbu protiv kockanja”.

Filipinski regulator, koji je nedavno rekao da je bilo 30 licenciranih POGO firmi u odnosu na 60 prije pandemije, nije odmah odgovorio na zahtjev za komentar.

Konsultantska kuća za nekretnine Leechiu Property Consultants procjenjuje da bi potpuni izlazak iz POGO industrije ostavio praznih 1,05 miliona kvadratnih metara (259 hektara) poslovnog prostora – trećinu veličine njujorškog Central Parka – i 8,9 milijardi pezosa (151 milion dolara) u izgubljenim godišnjim zakupninama.

Sektor zapošljava 201.000 Kineza i 111.000 Filipinaca, prema Leechiuovim podacima, koji procjenjuju da POGO isporučuju 190 milijardi pezosa (3,22 milijarde dolara) privredi svake godine, što je dobit za sektor nekretnina i maloprodaje.

(1$ = 59,01 filipinski pezos)

Izvor: Reuters

Check Also

Dolar dodatno oslabio, dok cijene nafte rastu

Vrijednost dolara prema korpi valuta na valutnom tržištu dodatno je pala, nakon što je prošle …

Leave a Reply

Your email address will not be published.