Ekonomsko osnaživanje žena ključ za razvoj privrede i istinsku rodnu ravnopravnost

Unija poslodavaca Crne Gore (UPCG) i globalna grupa G100, u partnerstvu sa Ministarstvom ekonomskog razvoja i turizma, organizovali su Konferenciju “Ekonomsko osnaživanje žena: Podrška ženskom preduzetništvu i liderstvu” koja je danas održana u hotelu Voco, u Podgorici.

Konferencija je jedan u nizu događaja G100 (globalna grupa 100 žena liderki iz cijelog svijeta) koji se ovih dana održavaju u zemljama regiona, u okviru G100 Women’s Balkan Tour koja je krenula iz Slovenije, a zatim nastavila put preko Hrvatske, Srbije, Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Kosova, Sjeverne Makedonije, do Albanije.

“U vremenima izrazite ekonomske neizvjesnosti, ekonomija realnog sektora je najvažnija karika i „motor“ napretka društva i države. Važnu ulogu u tome imaju žene u biznisu, kroz snažan doprinos koji daju oporavku i razvoju privrede, povećanju zaposlenosti, smanjenju siromaštva i očuvanju standarda građana. Kovid kriza jedan je od najboljih primjera za takvu ocjenu. Kao predsjednik krovne organizacije poslodavaca, svim preduzetnicama i menadžerkama Crne Gore i zemalja regiona čestitam na efikasnom upravljanju, mudrim odlukama i posvećenom radu kojim pokazuju kako treba voditi biznis. Naša je dužnost da za sve njih, kao i buduće učesnice u biznisu, stvaramo uslove u kojima će moći da ostvare svoja prava, daju doprinos i ubiraju dobit od ekonomskog, društvenog, kulturnog i političkog razvoja. UPCG je predala inicijativu za uvođenje poreskih olakšica za žene preduzetnice, u prvim godinama njihovog poslovanja, i očekujem da će se ta tema uskoro naći na dnevnom redu sjednice nacionalnog Savjeta za konkurentnost”, naglasio je Predrag Mitrović, predsjednik UPCG.

“Za mene i G100 je čast biti u Crnoj Gori i upoznati lidere i žene liderke posvećene rodnoj ravnopravnosti. Duboko smo inspirisani ljepotom Balkana, u srcu, umu, viziji i duši. G100 je globalni pokret koji našu snagu i veze gradi kroz sinergiju i podršku – globalno, regionalno i lokalno. Zahvalni smo Vladi Crne Gore, kompanijama, međunarodnim organizacijama i preduzećima na premošćivanju jaza među polovima i poduzimanju mjera kako bi se osiguralo da se svaka žena osjeća sigurnom i osnaženom da slijedi svoje snove i živi ispunjen život, uz uzajamno poštovanje i dostojanstvo, doprinoseći sve više kako svojoj, tako i dobrobiti svoje  porodice i nacije”, poručila je Harbeen Arora Rai, osnivačica i predsjednica G100

Ekonomski nezavisna žena predstavlja značajnu kariku u lancu privrednih dešavanja, čiji je doprinos društveno vrijedan i važan. Mi u Ministarstvu i Vladi nastavljamo da radimo na unapređenju ženskog preduzetništva, kao i na podsticaju preduzetnica da se uključuju i edukuju. Ministarstvo ekonomskog razvoja i turizma, kao kreator i implementator politike ženskog preduzetništa, kao i do sada, nastavlja sa sprovođenjem konkretnih programskih aktivnosti kroz Program za unapređenje konkurentnosti privrede, te elektronskim servisima kao što su Nacionalna platforma za ženski biznis i platforma za MMSP,  biznis.gov.me. Cilj je podrška svim ženama u Crnoj Gori koje žele da započnu novi ili unaprijede postojeći biznis, informišu se o poslovnim prilikama i ostvare međusobnu saradnju i veze sa javnim sektorom”, istakao je Armend Milla, državni sekretar u Ministarstvu ekonomskog razvoja i turizma.

Nakon uvodnih izlaganja, uslijedila su dva panela. Na prvom, čija je tema bila “Žene u biznisu i menadžmentu – stanje i perspektive”, govorile su Zvezdana Oluić, šefica Sektora za PR i marketing u UPCG i predsjedavajuća G100 za MMSP Crna Gora, Olivera Vukajlović, generalna direktorica Direktorata za unapređenje konkurentnosti u Ministarstvu ekonomskog razvoja i turizma, te Ljubica Kostić-Bukarica, predsjednica Asocijacije poslovnih žena Crne Gore i predsjedavajuća G100 za poslovno umrežavanje Crna Gora.

Drugi panel, pod nazivom “Podrška ekonomskom osnaživanju žena”,  u fokusu je imao teme koje se tiču kreditnih plasmana i pristupa finansijama, digitalizacije poslovnih procesa i učešća žena u IT industriji, značaja ulaganja u formalno i neformalno obrazovanje, kao i podrške preduzetništvu mladih žena. Svoje stavove i iskustva iznijele su Irena Radović, izvršna direktorica Investiciono razvojnog fonda Crne Gore, Aleksandra Bošković Delagić, izvršna direktorica kompanije Bild studio i predsjedavajuća G100 za IT usluge i inovacije Crna Gora i profesorica Olivera Blagojević sa Fakulteta za biznis i turizam Budva i predsjedavajuća G100 za ugostiteljstvo i turizam Crna Gora, te Uroš Bulatović, predsjednik Unije mladih preduzetnika Crne Gore.

Konferencija “Ekonomsko osnaživanje žena: Podrška ženskom preduzetništvu i liderstvu” imala je za cilj da ukaže na značaj rodne ravnopravnosti i ekonomskog osnaživanja žena, te podrži procese koji vode razvoju ženskog preduzetništva, većem učešću žena na liderskim i upravljačkim pozicijama i stvaranju okruženja koje omogućava ženama da se profesionalno ostvare i iskažu puni potencijal u svim oblastima ekonomskog, političkog i društvenog života – i u Crnoj Gori i zemljama regiona.

Check Also

CUP pozvao potencijalne konstituente buduće vlade: Pokrenite stvarni a ne simulirani socijalni dijalog

Crnogorsko udruženje poslodavca (CUP) smatra za potrebno da upravo u sred predizbornih aktivnosti političkih partija …

Leave a Reply

Your email address will not be published.