Ruski emigranti za najam stana ili kuće plaćaju hiljade eura

Otkako je u proglašena mobilizacija Beograd je pod opsadom izbjeglica iz Moskve. Cijene najamnina za obične jednosobne i dvosobne stanove preko noći su skočile za 150 eura mjesečno.

Egzodus Rusa zbog mobilizacije opet diže cijene najamnine stanova u Beogradu i šire, izvijestio je portal b92.net.

Najamnina jednosobnog stana do 50 kvadrata početkom godine bila je u prosjeku oko 300 eura, a danas, zbog navale, cijena je 450 eura.

Poskupjele su i najamnine većih stanova za dvosobne s 450 na oko 600 eura, a za trosobne se stanove sve češće traži oko hiljadu eura.

Egzodus tek slijedi

Prema do sada objavljenim procjenama u Beograd i Srbiju pristiglo je u posljednjih nekoliko dana između 30.000 i 50.000 Rusa. Ako pogledamo potražnju i kretanje cijena avionskih karata na linijama Moskva-Beograd kao i činjenicu da slobodnih mjesta na tim letovima ima malo ako ih uopšze ima, pravi egzodus tek slijedi, piše Blic.

Sa samo jednim letom dnevno, u Beograd bi u sljedeće dvije nedjelje stiglo oko 4000 Rusa, a tih letova svakako ima više. Prema dosadašnjim iskustvima, među pridošlicama je najviše platežno sposobnih pojedinaca i porodica, koji su zainteresovani za iznajmljivanje stanova na atraktivnim lokacijama u Beogradu, i koji su za stan od 400 eura spremni platiti i dvostruko više i to pola godine unaprijed.

Izbjeglice iz Rusije koji tradicionalno radije dolaze u srbijansku prijestolnicu gdje nema rusofobije kao na zapadu, mahom iznajmljuju i kupuju stanove i kuće na Dedinju, Vračaru, Senjaku…

Na beogradskim portalima za kupoprodaju i iznajmljivanje nekretnina trenutno se oglašava 500-tinjak stanova, a od onih bolje opremljenih (ne luksuzno) nema ni jednog ispod 450 eura mjesečno.

Domaći na ulicu!?

Ne računajući one luksuzne koji se iznajmljuju od 1500 eura na više, najveći je broj stanova u cjenovnom rangu do 1000 eura. Na primjer, stan od 66 kvadrata kod Politike koji je potpuno opremljen iznajmljuje se za 800 eura mjesečno.

Na Dedinju se stanovi iznajmljuju i po 3000 eura mjesečno. Na Senjaku stan od 103 kvadrata oglašen je za iznajmljivanje po cijeni od 1600 eura. Na Vračaru, stan od 130 kvadrata trenutno se izdaje po cijeni od 1300 eura.

Iz jedne od agencija za trgovanje i iznajmljivanje nekretnina ističu kako su već prije nekoliko mjeseci imali upite građana Ruske Federacije zainteresovaane za najam kuće na Vračaru površine 650 kvadrata sa sada, parkirnih za koju je najamnina bila 10.000 eura mjesečno.

Takođe, do sada je među ruskim emigrantima bilo zanimanja i za nekretninama na Novom Beogradu, i to u novosagrađenim kompleksima u kojima se cijene kreću od 600 eura za stan od 40-ak kvadrata mjesečno na više.

Nemali broj stanodavaca i onih koji su nekretnine oglasili na prodaju odlučili su dolazak Rusa maksimalno iskoristiti i zaraditi. Neki su stanodavci drastično podigli cijenu aktuelnim podstanarima pod prijetnjom da će ih iseliti i dovesti Ruse i Ukrajince koji su spremni da plate, za domaće ljude, bezobrazno visoku cijenu.

Izvor: Poslovni dnevnik

Check Also

Bogat praznični program u Ulcinju: Nastupiće Sergej Ćetković, Marko Luis, Ledri Vula…

Manifestacija “Sweet December” organizuje se u Ulcinju od 15. decembra do 10. januara. Zvučna muzička …

Leave a Reply

Your email address will not be published.