Od ćutanja do akcije: Motivisanje građana u borbi protiv korupcije

Dodajte komentar

U znak solidarnosti u zajedničkom naporu za odgovornost javnosti, aktivisti, novinari i predstavnici institucija  okupili su se danas kako bi razvili efikasnije načine za komuniciranje antikorupcijskih kampanja u javnosti.

„Kampanje javnog zagovaranja su kreativni i konstruktivni alati za motivisanje i angažovanje građana u borbi protiv korupcije. I sami građani su važni saveznici javnih institucija, nevladinih organizacija i medija u ovoj borbi”, rečeno je na današnjem masterclassu „Od ćutanja do akcije“. Masterclass je organizovala Regionalna antikorupcijska inicijativa (RAI).

Angažovanje šire javnosti, posebno mladih, i pritisak javnosti su važni saveznici u borbi protiv korupcije.

“Saradnja između medija, civilnog društva i javnih službenika ključna je za podizanje svijesti javnosti o opasnostima korupcije. Ova saradnja doprinosi povjerenju građana u institucionalnu borbu protiv korupcije”, zaključio je Mark Worth, RAI stručnjak za borbu protiv korupcije i prava uzbunjivača.

“Kreiranje javnih, zagovaračkih kampanja mi u agenciji uvijek dočekujemo sa velikim uzbuđenjem i pristupamo s velikom odgovornošću. Primarni cilj je uvijek osvjestiti javnost ukazujući jasno na problem kroz kreativni koncept. Ovo je važan korak u edukaciji javnosti o važnosti problema i početak razgovora o njegovom potencijalnom rješenju“, rekao je Kenan Kurdić iz agencije Via Media, govoreći o važnosti upoznavanja javnosti sa antikorupcijskim inicijativama putem uspješnih medijskih kampanja koje u finalu mogu motivisati  društvo na djelovanje protiv korupcije.

Nakon Podgorice, masterclass će biti održan u Tirani 28. septembra i u Skoplju 30. septembra. Opšti cilj projekta je jačanje otpornosti društava i njihovih administracija na korupciju. Masterclass „From silence to action“ je relizovan u okviru projekta “Prekinimo šutnju: Unapređenje politika i kulture prijavljivanja korupcije od strane zviždača na Zapadnom Balkanu i u Moldaviji”, kojeg implementira RAI i finansira Evropska Unija..

Ovaj projekat ima za cilj da informiše i edukuje širu javnost, a posebno mlade ljude, o ključnoj ulozi koju zviždači imaju u borbi protiv korupcije, te o pravima i zaštiti koju zviždači treba da imaju. Regionalna antikorupcijska inicijativa (RAI) je jedinstvena međuvladina organizacija posvećena isključivo borbi protiv korupcije u Jugoistočnoj Evropi. RAI radi na unapređenju zaštite zviždača putem boljih zakona i jačanjem kapaciteta institucija da ove zakone primjene, u skladu sa Direktivom EU o zaštiti zviždača – prijavitelja korupcije, koja je stupila na snagu 2019. godine.

RAI Sekretarijat radi na unapređenju regionalne saradnje i napora u borbi protiv korupcije osiguravajući zajedničku platformu za dijalog, razmjenu znanja i najboljih anti-koruptivnih praksi u Jugoistočnoj Evropi.

 

 

 

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *