MERT: Odluke arbitraža za Sveti Stefan i KAP još nisu donesene

Ministarstvo ekonomskog razvoja i turizma danas se zvanično oglasilo povodom arbitražnih procesa oko Svetog Stefana pred Međunarodnim sudom u Londonu i oko Kombinata aluminijuma Podgorica u Švedskoj.

“Medijski navodi da je kompanija ‘Adriatic Properties’ u arbitražnom postupku koji se vodi u Londonu ‘dobila prvu rundu’, da ‘neotvaranje hotela nije kršenje ugovora’ i da su +plaže hotelske, do okončanja arbitraže’ – nisu tačni. Nasuprot, arbitražni sud u Londonu tek treba da se odredi o svemu, a posebno suštini spora – da li je kompanija ‘Adriatic Properties’ prekršila ugovorne obaveze time što dvije godine drži hotele Sveti Stefan i Miločer zatvorenim. To pitanje i dalje je neriješeno”, precizirali su iz resornog ministarstva.

Podsjećaju da se posljednja procesna odluka Međunarodnog suda u Londonu odnosni na odbijanje privremene mjere kojom je država, uz argument zaštite javnog interesa Crne Gore, tražila da se hoteli otvore ove sezone.

“Smatramo da takav zahtjev države govori u prilog tome da ne stoje optužbe o ‘tjeranju investitora’, već naprotiv stvaranju uslova da uprkos sporu zakupac nesmetano radi. Imajući u vidu da je shodno pravilima arbitraže sva dokumentacija koja se koristi u postupku povjerljivog karaktera, označena stepenom tajnosti, Vlada Crne Gore i Ministarstvo ekonomskog razvoja i turizma neće dalje zalaziti u detalje uz ocjenu da medijske spekulacije koje iniciraju drugi učesnici u postupku, uprkos namjeri – neće ostvariti željeni efekat”, decidni su iz MERT.

Kada je riječ o medijskih prilozima u kojima se navodi da bivši vlasnik Kombinata aluminijuma Podgorica (KAP) i nikšićkih Rudnika boksita Oleg Deripaska preko suda u Švedskoj traži stotine miliona eura odštete, podsjećaju da je Deripaska 5. decembra 2016. godine, na osnovu Sporazuma o stimulisanju i uzajamnoj zaštiti ulaganja (BIT) koji je zaključen između nekadašnje Savezne Republike Jugoslavije i Ruske Federacije, a u skladu sa UNCITRAL Arbitražnim pravilima, pokrenuo protiv Crne Gore arbitražni postupak u vezi privatizacije.

“Tribunal je nakon tri godine, 15. oktobra 2019. godine donio jednoglasnu odluku da: BIT između SRJ i Rusije nije primjenjiv na Crnu Goru, prihvata prigovor nenadležnosti koji je istakla Crna Gora i da po tom osnovu odbija nadležnost da odlučuje o tužbenim zahtjevima, te da svi troškovi od 1.600.730,85 eura idu u korist Crne Gore. Ne prihvatajući obaveze koje su proistekle iz pomenute odluke arbitražnog tribunala, Oleg Deripaska je 15. januara 2020. godine, u skladu sa odsjekom 36 švedskog Zakona o arbitraži čije je sjedište u Stokholmu, podnio Apelacionom sudu zahtjev za izmjenu odluke donesene u postupku iz 2016. godine, zahtijevajući da se arbitražna odluka izmijeni na način da ista u cjelosti bude poništena”, preciziraju iz resornog ministarstva.

Takođe navode kako će ročište u ovom postupku, koje je počelo 20. septembra, biti završeno sjutra, dok se donošenje odluke očekuje u narednim mjesecima.

“Dakle, informacije iz medija da ovim postupkom Deripaska želi da nadoknadi gubitke koje ima zbog međunarodnih sankcija nisu tačne jer je postupak pred Apelacionim sudom u Švedskoj pokrenut 2020. godine, tj. prije uvođenja sankcija Rusiji. Takođe, iznos od više stotina miliona eura koji je iznesen u medijima nije na mjestu iz razloga što iznos tužbenog zahtjeva nije bio naveden ni u tužbi iz 2016. godine, već bi se iznos utvrdio u postupku – da se isti nastavio”, zaključuju iz MERT-a.

Check Also

U Podgorici uhapšen osnivač Terraform Labsa – Do Kwon

Ministar unutrašnjih poslova Crne Gore je objavio na svom tviter nalogu da je podgorička policija …

Leave a Reply

Your email address will not be published.