Kome će Rusija prodavati naftu kada nastupi potpuni embargo EU?

Nakon uvođenja evropskih sankcija, Rusija je značajno povećala isporuku nafte u Aziju, ali i dalje mora preusmjeriti više od četvrtine svog izvoza sirove nafte iz Evrope, ili oko 1,3 miliona barela dnevno, kada u decembru nastupi potpuni embargo EU.

U avgustu je ukupni ruski izvoz preko evropskih luka i naftovoda Družba iznosio 12,05 miliona tona, od čega je oko 5,5 miliona tona isporučeno u zemlje koje će od 5. decembra prestati uvoziti rusku naftu.

Rusija mora pronaći nove kupce za tu sirovu naftu, što bi moglo zahtijevati niske cijene i posebne uslove, dok se također suočava sa logističkim problemom skuplje isporuke.

Sjedinjene Američke Države i Evropska unija takođe rade na ograničenju cijena ruske nafte, tvrdeći da će to pomoći u smanjenju prihoda Moskve, a istovremeno održati niske cijene energije u svijetu.

Iz Moskve su poručili da neće prodavati naftu zemljama koje uvedu ograničenje, a trgovci kažu da ne vide način na koji će ta mjera funkcionisati.

Rusija snabdijeva Evropu s oko 3,2 miliona tona nafte mjesečno preko naftovoda Družba. Ruta je tehnički isključena iz embarga jer Mađarska, Slovačka i Češka žele nastaviti kupovati s nje.

Ali najveći kupci iz tog naftovoda, Njemačka i Poljska, žele od 2023. godine da zaustave kupovinu, što znači da će oko dva miliona tona mjesečno morati pronaći nove kupce.

Čak i ako Moskva ponudi povoljnije uslove, Indija i Kina vjerovatno neće moći da kupuju veće količine nafte budući da imaju nekoliko dugoročnih ugovora s konkurentskim proizvođačima, poput Saudijske Arabije i Ujedinjenih Arapskih Emirata.

Kako bi izbjegla oslanjanje isključivo na Kinu, Indiju i Tursku, Rusija se pokušala dodvoriti manjim “igračima”. Šri Lanka će početi kupovati naftu iz Rusije, ali je do sada ove godine kupila samo oko 300.000 tona Urala, takođe Kuba je ove godine kupila 200.000 tona. Ti kupci definitivno nisu dovoljni te će vjerovatno konačno rješenje biti značajno redukovanje proizvodnje nafte.

Check Also

IRF čvrsto posvećen razvoju preduzetništva mladih u biznisu

Izvršna direktorica Investiciono-razvojnog fonda (IRF) Irena Radović je sa saradnicima posjetila Kancelariju za saradnju mladih …

Leave a Reply

Your email address will not be published.