Kolika je neto vrijednost prosječnog Amerikanca?

Dodajte komentar

Znati koliko novca imate na raspolaganju na vašim tekućim i štednim računima važno je za svakodnevno planiranje budžeta i troškova.

Ali, te brojke ne uzimaju u obzir druge ključne aspekte koji doprinose ukupnoj finansijskoj situaciji, uključujući i imovinu koja se može likvidirati, i obaveze kao što su neplaćeni dugovi. Zato poznavanje sopstvene neto vrijednosti, i kako se ona upoređuje sa drugima u Sjedinjenim Državama koji su otprilike istih godina, mogu biti od pomoći.

Šta je neto vrijednost?

Neto vrijednost određene osobe je ukupna vrijednost svih sredstava nakon oduzimanja njenih obaveza. Imovina može uključivati gotovinu, imovinu, vozila, antikvitete, fini nakit, polise osiguranja, investicije ili bilo šta drugo što bi se moglo likvidirati radi profita. Obaveze mogu uključivati neplaćene studentske zajmove, račune za kreditne kartice, hipoteke ili bilo koja druga plaćanja koja dugujete nekom drugom, bilo osobi ili poslovanju.

Prihodi od plate se obično ne smatraju imovinom, iako je to novac koji dolazi u džep osobe. To je zato što neko može imati visok prihod, ali potrošiti sav taj novac na obaveze; suprotno tome, može imati relativno umjerenu platu koja dolazi u njen dom, ali značajan iznos njenog prihoda može ići direktno na račune za penzionisanje. Dakle, važniji broj je ono što se redovno nalazi na nečijim štednim, penzionim i tekućim računima.

Neto vrijednost može biti pozitivna ili negativna, u zavisnosti od toga da li sadašnja vrijednost nečije imovine nadmašuje vrijednost obaveza te osobe, ali svakako uvjek treba težiti pozitivnoj neto vrijednosti. Kombinovanje ukupne vrijednosti nečije imovine i obaveza otkriva da li finansijski ta osoba ide u pravom smjeru.

Na primjer, ako neko duguje 99.000 dolara za svoje studentske kredite i ima 1.000 dolara neplaćenih računa, njegove ukupne obaveze bi bile 100.000 dolara. Ali, ako takođe ima 30.000 dolara u gotovini, onda bi neto vrijednost te osobe bila negativnih 70.000 dolara.

Sa druge strane, da ima 100.000 dolara imovine, 51.000 dolara u gotovini i 1.000 dolara neplaćenih računa kreditne kartice, neto vrijednost bi bila 150.000 dolara.

Prosječna neto vrijednost američke porodice

I srednja i prosječna porodična neto vrijednost je porasla između 2016. i 2019.godine, prema Federalnim rezervama Sjedinjenih Država. Prosječna neto vrijednost je porasla za 2 odsto na 748.800 dolara između 2016. i 2019.godine, izvijestila je banka u septembru 2020.godine, posljednje godine kada je objavila takve podatke. Međutim, srednja neto vrijednost je porasla za 18 odsto u istom vremenskom periodu na 121.700 dolara, piše US News, a prenosi Čikago glasnik.

Možda se pitate zašto su prosječne i srednje vrijednosti neto iznosa različite. To je zato što uzimate prosjek nečega, saberete svaku vrijednost u skupu podataka, a zatim podijelite tu cifru brojem pojedinačnih vrijednosti. Kada izračunavate srednju vrijednost (medijanu), jednostavno gledate srednju cifru unutar skupa podataka. Uz to, prosječna cifra može biti znatno veća ili niža od srednje cifre ako postoje ekstremna odstupanja – što znači da grupa ljudi sa znatno većom neto vrednošću od ostatka grupe može povećati prosjek.

Prosječna neto vrijednost prema godinama

Prosječna neto vrijednost nekoga mlađeg od 35 godina je 76.300 dolara, od 2019.godine. Odatle, prosječna neto vrijednost stalno raste unutar svake starosne grupe. Između 34. i 44. godine, prosječna neto vrijednost je 436.200 dolara, dok se između 45. i 54. godine taj broj povečava na 833.200 dolara. Prosječna neto vrijednost prelazi granicu od miliona dolara između 55. i 64. godine, dostižući cifru od 1.175.900 dolara.

Prosječna neto vrijednost ponovo raste za one uzrasta od 65. do 74. godine, na 1.217.700 dolara, pre nego što pada na 977.600 dolara za nekoga starijeg od 75 godina.

Međutim, srednja neto vrijednost unutar svake starosne grupe je niža od prosječne neto vrijednosti.

(B92)

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *