Euro pao na novi najniži rekord, duboko ispod jednog dolara

Na svjetskim je tržištima vrijednost dolara prema korpi valuta protekle nedjelje snažno porasla jer je američki Fed ponovo agresivno povećao kamatne stope, pa je kurs eura zaronio na najni nivo u 20 godina, duboko ispod jednog dolara.

Dolarov indeks, koji pokazuje kretanje vrijednosti američke prema ostalih šest najvažnijih svjetskih valuta, porastao je prošle nedjelje 3 posto, na 112,96 bodova, a u jednom se trenutku, po prvi put nakon 20 godina, probio i iznad nivoa od 113 bodova.

Pritom je dolar prema evropskoj valuti skočio 3,2 posto, pa je cijena eura skliznula na 0,9690 dolara, najniže u 20 godina.

No, kurs dolara oslabio je prema japanskoj valuti, za 0,3 posto, na 143,30 jena.

Skok dolarovog indeksa drugu nedjelju zaredom zahvaljuje se daljem povećanju kamata američke centralne banke.

Nakon dvodnevne sjednice, Fed je u srijedu povećao ključne kamate za 0,75 procenata, treći put u nizu, u raspon od 3 do 3,25 posto, što je njihovrekord od 2008. godine.

Kako se inflacija u SAD-u kreće blizu najviših nivoa u više od 40 godina, centralna banka najavila je i dalja povećanja cijene novca.

Tako bi, prema procjenama lidera Feda, do kraja ove godine kamate mogle biti povećane na 4,4 posto, a do kraja iduće godine na 4,6 posto.

To znači da će do kraja ove godine Fed povećati kamate za još 1,25 postotnih bodova, a u idućoj godini za 0,25 bodova.

Takvo brzo podizanje kamata, započeto u martu ove godine, predstavlja najagresivnije povećanje cijene novca od 1990. godine, od kada je Fed kao osnovni alat monetarne politike počeo koristiti kamatu na prekonoćne kredite.

Izvor: Poslovni dnevnik

Check Also

Dolar dodatno oslabio, dok cijene nafte rastu

Vrijednost dolara prema korpi valuta na valutnom tržištu dodatno je pala, nakon što je prošle …

Leave a Reply

Your email address will not be published.