Njemačka bezbjednosna služba očekuje nemire zbog inflacije i cijena energenata

Dodajte komentar

Njemačka Savezna kancelarija za borbu protiv kriminala (BKA) predviđa da bi inflacija i rast cijena energenta mogli negativno da se odraze na unutrašnju bezbjednost u zemlji i izazovu slične proteste kao tokom pandemije koronavirusa, prenose njemački mediji.

“Možemo očekivati sličnu situaciju kao i tokom protesta protiv mjera za suzbijanje pandemije, kada se jedan značajni dio stanovništva osjetio ugroženim zbog političkih odluka”, stoji u procjeni BKA koje citira dnevnik Tagesspiegel.

Prema istom izvještaju, i ekstremne islamističke snage bi mogle postojeću kriznu situaciju da iskoriste za djelovanje.

“Bilježimo pozive na napade na privrednu infrastrukturu”, stoji u spisima BKA.

Navodi se takođe kako je jedan čelnik Islamske države sljedbenike u Evropi pozvao da iskoriste rat Rusije protiv Ukrajine i “nestabilnu političku situaciju u Evropi”.

Osim širenja nemira podstknutih ekstremistima desničarima i islamistima, BKA očekuje i nasilne akcije krajnje lijevih snaga.

“Očekujemo proteste i kaznena djela kao prošlih godina, ali i blokadu objekata energetske infrastrukture”, stoji u izvještaju.

Nedavno je grupa klimatskih aktivista na pola dana blokirala rad jedne termoelektrane na ugalj na istoku Njemačke.

BKA očekuje da bi desne ekstremne snage mogle da izvrše i napade na političare, kao što je to bio slučaj i tokom pandemije.

Izvor: SEEbiz

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *