Hakeri probili zaštitu popularne digitalne banke, ukradeni podaci oko 50.000 korisnika

Dodajte komentar
10 January 2022, Berlin: ILLUSTRATION - The app from the British financial platform Revolut is displayed on a smartphone screen alongside apps from other financial and payment services. Revolut Bank will launch in Germany on January 11, 2022, with a European banking license. Photo: Monika Skolimowska/dpa-Zentralbild/dpa Photo: Monika Skolimowska/DPA

Opasnosti sajber kriminala na svojim leđima ovih je dana osjetio i Revolut, alternativna digitalna banka i fintech institucija, čije su usluge popularne i među korisnicima u Hrvatskoj. Naime, nešto više od 50 hiljada njihovih korisnika dobilo je e-mail upozorenja o tome da su im ukradeni određeni privatni podaci, piše N1.


Prema podacima u toj poruci napad je bio vrlo usmjeren i ograničen, a neovlaštena treća strana nakon toga je uspjela nakratko da pristupi određenim privatnim podacima Revolutovih korisnika. Napad je vrlo brzo otkriven i zaustavljen, kažu, a korisnici čiji su podaci kompromitovani ne moraju da preduzimaju nikakve korake – osim da se pripaze phishing poruka i socijalnog inženjeringa.

Naime, ukradeni podaci uključuju imena, e-mail adrese, kućne adrese, brojeve telefona, kao i ograničene podatke o korisničkom računu i karticama. Finansije, poručuju iz Revoluta, nikome nisu ugrožene. Napad je zahvatio 0,16 odsto njihovih korisnika, odnosno njih 50.150. Od toga ih je iz Evropskog ekonomskog područja (EEA) 20.687, navodi letonska agencija za zaštitu ličnih podataka, piše Bug.hr.

“Iako vam je novac siguran, mogli bi da budete pod većim rizikom od prevare. Preporučujemo da budete posebno oprezni kod sumnjivih aktivnosti, uključujući bilo kakve sumnjive e-mailove, telefonske pozive ili poruke”, poručuju zahvaćenim korisnicima iz Revoluta, a slično upozorenje objavio je i nadležni regulator.

Iz Revoluta su kontaktirali korisnike čiji podaci su ukradeni, te poručuju kako nisu bili žrtva hakerskog napada ako dosad nisu dobili mail, piše Techcrunch.

Izvor: Poslovni.hr

TAGOVI: , ,
Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *