Franca uvozi mlijeko iz Poljske

Dodajte komentar

U Crnu Goru je prethodnih dana počeo uvoz mlijeka iz Poljske, saopšteno je Pobjedi iz kompanije Franca marketi. Iz tog trgovačkog lanca poručuju da su se na uvoz iz Poljske odlučili da bi povećali količine mlijeka u svojim prodavnicama i napravili rezerve te namirnice. Iz Domaće trgovine su kazali Pobjedi da i pored svih izazova sa kojima se susreću nastoje da za potrošače obezbijede kontinuitet u snabdijevanju mlijekom, ali i drugim životnim namirnicama.

“Ovih dana je ušlo nekoliko kamiona sa mlijekom iz Poljske. Poljska u ovom trenutku ima viška mlijeka i mislim da će i u narednim danima biti i još više ulazaka iz Poljske kako bismo povećali zalihe mlijeka”, saopštio je Pobjedi izvršni direktor Franca marketa Sead Franca.

Vlada Srbije je 6. septembra donijela odluku o zabrani izvoza sirovog i pasterizovanog mlijeka, osim za Sjevernu Makedoniju i Albaniju, koja će važiti do kraja septembra.

Prema riječima France mlijeka u njihovim prodajnim objektima trenutno ima dovoljno, a potražnja i potrošnja nakon odluke Vlade Srbije nije povećana, već je na uobičajenom nivou.

Snabdjevenost

“Trenutno ima mlijeka u policama marketa, ali stanje bi moglo da bude bolje, jer sad nemamo u asortimanu sve vrste mlijeka koje smo imali ranije. Svi pomalo imaju problem i Dukat i Alpsko mlijeko, Imlek Bosna i svi ostali. Tako da trenutno ima mlijeka u policama marketa , ali moglo bi to da bude bolje. Stanje baš nije alarmantno, ali bi moglo da bude i bolje”, naglasio je Franca.

Pored Srbije mlijeko uglavnom uvozi i iz Hrvatske i Bosne i Hercegovine, a prema riječima France većina proizvođača iz regiona pomalo imaju problema sa proizvodnjom i isporukom.

“Isporuke mlijeka nam redovno stižu, ali to nijesu količine sa kojim smo mogli da napravimo zalihe pa smo se zbog toga odlučili na uvoz mlijeka iz Poljske”, rekao je Franca i dodao da će sa ulaskom mlijeka iz Poljske stanje sa snabdijevanjem mlijeka biti dosta stabilno.

Region

Iz kompanije Domaća trgovina, u okviru koje posluju Aroma i Siti marketi i Konto diskonti, saopštili su da privremena odluka Srbije da do kraj ovog mjeseca izvozi mlijeko kratkoročno utiče na domaću proizvodnju i uvoz mlijeka.

“Shodno tim informacija, u prethodnom periodu došlo je do povećanja potražnje za mlijekom u našim marketima. I pored svih izazova sa kojima se susrećemo sa proizvođačima iz regiona nastojimo da za naše potrošače obezbijedimo kontinuitet u snabdijevanju mlijekom, ali i drugim životnim namirnicama. Prethodna iskustva su nas naučila da pažljivo pratimo tržište regiona i adekvatno reagujemo, a sve u cilju da naši potrošači imaju obezbijeđeno nesmetano snabdijevanje sa prehrambenim i drugim proizvodima”, kazali su iz tog trgovačkog lanca našoj redakciji.

Iz Ministarstva ekonomskog razvoja i turizma su Pobjedi saopštili da u tom Vladinom resoru ne očekuju nestašicu osnovnih životnih namirnica u narednom preriodu.

“U prilog stavu da ne očekujemo niti imamo najave o mogućoj nestašici proizvoda u narednom periodu, posebno osnovnih životnih namirnica govore i puni rafovi crnogorskih prodavnica (što nije slučaj sa nekim zemljama regiona) kao i informacije koje dolaze od dobavljača trgovačkih lanaca, sa kojima smo redovno u kontaktu”, kazali su iz MERT-a.

Iz tog resora su se osvrnuli i na odluku Vlade Srbije da zabrani privremeno izvoz mlijeka iz te države.

“To se, prema informacijama koje imamo, uspijeva nadomjestiti nabavkom te namirnice sa alternativnih tržišta iz regiona”, rekli su prošle sedmice našoj redakciji predstavnici MERT-a.

Prodaja

Pobjedi se prethodnih dana javilo više čitalaca koji su naveli da je u pojednim maloprodajnim objektima trgovačkog lanca Idea bila ograničena prodaja mlijeka.

Iz kompanije Merkator Crna Gora u okviru koje posluje taj trgovački lanac nijesu odgovorili na pitanja Pobjede da li su se i zašto odlučili na taj potez. Ni iz Volija nijesu odgovorili da li su ograničavali prodaju mlijeka, a ni iz Domaće trgovine u odgovorima nijesu precizirali da li su to radili u prethodnom periodu. Sead Franca je naveo da oni nijesu ograničavali prodaju mlijeka.

Prema njegovim riječima postoji mogućnost da ponekad i sami šefovi marketa pojedinih trgovačkih lanaca odreaguju ako se pojavi kupac koji hoće da kupi odjednom nekoliko paketa mlijeka.

“Moguće da je u tim situacijama neko od šefova maloprodajnih objekata odreagovao i speiječio takvu prodaju, jer nije fer da zbog toga taj dan ostali kupci ostanu bez mlijeka”, pojasnio je Franca.

Izvor: Pobjeda

TAGOVI: ,
Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *