Teška vremena za kupce kuća i stanova

Dodajte komentar

Prodavci nekretnina snižavaju cijene, kuće stoje na tržištu duže nego prije godinu dana, a kupci moraju razmotriti pet ponuda – jednu više nego prošle godine, navodi Realtor.com.

Ipak, kupci nisu u zavidnom položaju uprkos trenutnom hlađenju tržišta.

“Još uvijek je teško vrijeme za potražnju i ako o tome razmišljate iz perspektive kupca, kamata na hipoteku gotovo se udvostručila od početka godine”, rekla je Deepa Raghavan, viša analitičarka kapitala u Wells Fargo Securities, za Yahoo Finance Live. “Ako pronađete nekretninu koja vam se sviđa, plaćate puno više nego što je isprva planirano početkom ove godine.”

Ove nedjelje je stopa na 30-godišnju fiksnu hipoteku dostigla 6,29%, najviši nivo od oktobra 2008. i više od 3 procenta više nego na početku godine.

“Ako 30-godišnja hipotekarna stopa ostane iznad 6% ili čak krene do 6,5%, to će biti vrlo teška situacija za kupce”, navodi Raghavan. “Ali ako je 30-godišnja hipotekarna stopa oko 6% ili niža, to daje dovoljno vremena od sada do proljeća da kupci ponovo razmotre budžete i vjerovatno tada zakorače na tržište.”

Bila je ovo teška godina za kupce nekretnina, a neki stručnjaci to nazivaju najgorom krizom za nekretnine, jer su kupci domova suočeni s niskim zalihama, rastućim hipotekarnim stopama i konkurencijom institucionalnih ulagača.

Veće kamatne stope stvaraju odvraćajući učinak poznat kao “rate lock-in” za vlasnike kuća koji će dva puta razmimsliti prije prodaje i ponovno uđu na tržište kao kupci. Preko 85% vlasnika kuća ima nižu kamatu od 6%.

To je zaliha nisko na tržištu, stvarajući kat za cijene.

“Želite li pričekati da cijene padnu dalje, čak i ako to možete priuštiti? Ne mislim da to trenutno ima smisla”, rekla je Raghavan.

Izvor: Yahoo Finance

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *