Šri Lanka u avgustu zabilježila rast godišnje stope inflacije iznad 70 odsto

Dodajte komentar
Foto: cadtm.org

Šri Lanka, koja se bori sa najvećom ekonomskom krizom u više od sedam decenija, u avgustu je zabilježila rast godišnje inflacije iznad 70 odsto.

Prema zvaničnim podacima, cijene hrane su na međugodišnjem nivou porasle 84,6 odsto. Južnoazijska zemlja sa 22 miliona stanovnika ove godine upala je u finansijski i politički haos, uzrokovan nestašicom stranih valuta.

Država nije mogla da priušti uvoz ključnih dobara, među kojima su i gorivo, poljoprivredno đubrivo i lijekovi. Prošlog mjeseca, iz centralne banke Šri Lanke je saopšteno da se očekuje da će inflacija biti ublažena nakon što dostigne 70 odsto, piše BBC.

Zvanične cifre objavljene prošle nedjelje pokazale su kontrakciju ekonomije za 8,4 odsto u tri mjeseca zaključno s krajem avgusta.

Prije pandemije, Šri Lanka se, kada su u pitanju strane valute, najviše oslanjala na turizam. Međutim, zatvaranje granica sa ciljem da se zaustavi širenje korona virusa zadržalo je turiste, što je dalje negativno uticalo na ekonomiju ove zemlje.

Zbog takve situacije, u kombinaciji sa neadekvatnim državnim upravljanjem koje je trajalo godinama, Šri Lanka početkom ove godine nije bila u mogućnosti da otplati svoje dugove.

Ranije ovog mjeseca Šri Lanka je postigla preliminarni dogovor sa Međunarodnim monetarnim fondom (MMF) za pozajmicu od 2,9 milijarde dolara. Međutim, sporazum zavisi od toga da zemlja takođe dobije sredstva od privatnih kreditora, prenosi Biznis.rs.

Indija je u utorak saopštila da je započela pregovore sa Šri Lankom o restrukturiranju duga i rekla da će ponuditi dugoročne investicije. Ova zemlja je ranije obezbijedila skoro milijarde dolara finansijske pomoći susjednoj zemlji.

Indijske vlasti su takođe odložile plaćanje uvoza iz Šri Lanke u vrijednosti od 1,2 milijarde dolara i ponudile kreditnu liniju od 55 miliona dolara za uvoz đubriva.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *