Do kraja mjeseca mjere zaštite za klijente s varijabilnom kamatom

Dodajte komentar

Do kraja ovog mjeseca očekujemo da banke u Crnoj Gori pripreme programe zaštite klijenata koji su kredit ugovorili sa varijabilnom kamatnom stopom, saopštila je Maja Ivanović iz Centralne banke Crne Gore (CBCG).

Ona je u emisiji Dobro jutro Crna Goro na TVCG rekla da je šestomjesečni euribor od juna ove godine prešao u pozitivnu zonu, što se već odrazilo na varijabilne kamatne stope, te klijente koji su podigli kredit po tim kamatnim stopama.

“Na inicijativu CBCG imali smo susret s predstavnicima poslovnih banaka, i dogovoreno je da banke u što kraćem vremenu, do kraja ovog mjeseca, pripreme programe zaštite za klijente sa varijabilnim kamatnim stopama. Programi zaštite će podrazumijevati mogućnost prelaska obračuna kredita na fiksne kamatne stope”, saopštila je Ivanović.

Navodi da je vrijeme niskih kamatnih stopa za nama: “Kako bi se obuzdala visoka inflacija jedan od najefikasnijih načina je povećanje referentnih kamatnih stopa, što je Evropska centralna banka učinila dva puta ove godine”.

Ivanović je ocijenila da je bankarski sistem u Crnoj Gori stabilan, visokolikvidan i dobro kapitalizovan.

“Likvidnost bankarskog sektora je na istorijskom maksimumu, preciznije ona je na kraju avgusta iznosila 1,9 milijardi eura i veća je za 30 odsto u odnosu na isti mjesec prethodne godine”, kazala je Ivanović.

Ovi podaci, kako je pojasnila, pokazuju da je bankarski sektor najzdraviji segment crnogorske ekonomije.

“Na kraju avgusta bankarski sektor je poslovao sa dobitkom u odnosi od 53,2 miliona eura, što je takođe rast u odnosu na isti mjesec 2021. godine”, naglasila je Ivanović.

Izvor: RTCG

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *