Cijene energenata ponovo rastu: Globalna kriza dobila novi pogon posle eskalacije u Rusiji

Dodajte komentar

Globalna energetska kriza se ponovo zahuktava posle eskalacije sukoba u Ukrajini i djelimične mobilizacije koju je najavio ruski predsjedik Vladimir Putin. Cijene energenata koje su prethodnih dana bile u blagom padu, ponovo su zabilježile rast. Putinovo obraćanje odmah je izazvalo zabrinutost za snabdijevanje naftom i gasom i uzdrmalo berze.

Osim najnovijih dešavanja u Rusiji, globalnim tržišnim potresima doprinijelo je i novo povećanje kamatnih stopa koje su objavile Američke federalne rezerve (FED) i zaoštravanje monetarne politike još dve centralne banke u Engleskoj i Švajcarskoj, piše Euronews.

Cijena nafte je skočila za više od dva odsto, a kako je prenio Rojters, na holandskoj berzi energenata na kojoj se formira i evropski standard za cijene energenata, one su povećane za 14 eura po megavat satu na 210 eura, a značajno povećanje cijena potvrđeno je i u Velikoj Britaniji.

Mišljenje da bi najavljena mobilizacija u Rusiji, a time i eskalacija rata, trebalo da prozvede veći rizik za finansijski i energetski kompleks, rezultiralo je porastom cijena”, ukazali su analitičari Refinitiva, prestižne američko-britanske berzansko-finansijske konsultantske kompanije koja posluje u sastavu Londonske berze.

Voren Paterson, jedan od direktora u ING banci, izjavio je za Rojters da će eskalacija “svakako dovesti do povećane neizvjesnosti vezano za snabdijevanje ruskim energentima”.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *