Švajcarska narodna banka podigla referentnu kamatnu stopu

Švajcarska centralna banka povećala je danas referentnu kamatnu stopu za 0,75 procenata, što je tek drugo povećanje u posljednjih 15 godina.

Time se švajcarska banka pridružila ostalim centralnim bankama koje zaoštravanjem monetarne politike pokušavaju zaustaviti rast cijena, prenosi AP.

Švajcarska centalna banka saooštila je da ne može isključiti dalja povećanja iznad tri četvrtine procenta “kako bi se osigurala stabilnost cijena u srednjem roku”.

Današnjom odlukom referentna kamatna stopa je s minus 0,25 posto, koliko je utvrđena u junu, prešla na plus 0,5, s ciljem obuzdavanja inflacije koja je u avgustu dostigla 3,5 posto, prenosi AP.

Inflacija u 19 zemalja koje koriste euro dostigla je u avgustu rekordnih 9,1 posto, navodi američka agencija.

Potez švajcarske banke uslijedio je dan nakon što je američka centralna banka takođe povisila svoju referentnu kamatnu stopu za tri četvrtine boda treći put zaredom i nagovijestila nova povećanja.

Evropska centralna banka podigla je tri ključne kamatne stope za tri četvrtine procenta (svaka za 0,75 posto) ranije ovog mjeseca, najveće povećanje do sada za 19 zemalja koje koriste euro, a Banka Engleske je pod pritiskom da učini isto na današnjem sastanku.

Osnovna kamatna stopa u Švajcarskoj godinama je minus 0,75 posto, dok je centralna banka pokušavala obuzdati jačanje švajcarskog franka.

Nedavni porast vrijednosti franka u odnosu na euro, na primjer, naveo je mnoge švajcarske potrošače da pređu granicu i kupe benzin i drugu potrošnu robu u susjednim zemljama poput Francuske ili Njemačke, koja je stoga relativno jeftinija, prema AP.

(Tanjug)

Check Also

Nove cijene prevoza: Trajekt od danas pet eura za automobile

Karta za prevoz automobila trajektom na liniji Kamenari – Lepetane od danas košta pet eura, …

Leave a Reply

Your email address will not be published.