Srbija povećava udio u nacionalnoj avio-kompaniji dokapitalizacijom od 15 miliona eura

Dodajte komentar

Vlasnički udio Srbije u državnoj avio-kompaniji Air Serbia biće uvećan za oko 15,47 miliona eura, čime će on porasti na 83,58 odsto, dok će udio Etihada pasti na 16,42 odsto.


Ovo će biti sprovedeno kroz dokapitalizaciju nacionalne avio-kompanije, u kojoj će Srbija postati vlasnik još 1,8 miliona akcija ovog avio-prevoznika, plaćajući hiljadu dinara po komadu – proizilazi iz odluke koju je usvojila Skupština akcionara.

Zajedno sa prošlom dokapitalizacijom iz decembra 2020. godine, država će svoj ulog u kapital Air Serbia povećati za ukupno 115,47 miliona era, prenosi N1.

“Ovim se odlučuje da Air Serbia poveća svoj osnovni kapital novim ulozima, izdavanjem 1.818.820 običnih akcija akcionaru Republici Srbiji, bez objavljivanja prospekta”, stoji u Odluci o izdavanju običnih akcija sedme emisije radi povećanja osnovnog kapitala kompanije.

Riječ je o zatvorenoj emisiji akcija, za koju nije obavezna objava prospekta.

Na sjednici Nadzornog odbora 29. avgusta, usvojena su dva predloga odluka – jedna o emitovanju akcija, dok je druga predlog Odluke o isključenju prava prečeg upisa akcija. Ove predloge usvojila je Skupština akcionara Air Serbia na sednici održanoj 30. avgusta.

“Pravo prečeg upisa ukida se ostalim akcionarima, zbog utvrđene trenutne nemogućnosti društva Etihad Airways da učestvuje u nužnoj dokapitalizaciji Air Serbia”, stoji u ovom dokumentu u koji je N1 imao uvid.

Izvor: N1

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *