Potop na Istanbulskoj berzi, očekuje se novo smanjenje kamatnih stopa

Dodajte komentar

Turski investitori se spremaju za još jedno potencijalno smanjenje kamatne stope – ili jednostavno zadržavanje trenutne – budući da Turska odbija da slijedi ekonomsku ortodoksnost u borbi protiv sve veće inflacije, koja sada iznosi više od 80%. Ili – ulagači još mogu da podnesu volatilnost turskog tržišta.

Evroazijska država od 84 miliona ljudi, kojoj su mnoge velike banke u Evropi i na Bliskom Istoku još prilično izložene i koja je vrlo izložena geopolitičkim napetostima, posljednjih dana svjedočila je velikim tržišnim turbulencijama, uz dramatičan pad valute posljednjih nekoliko godina.

Ove sedmice stigao je veliki pad na turskom tržištu dionica, Borsa Istanbul, s turskim bankarskim dionicama koje su za sedam dana pale 35%, nakon stratosferskog rasta od 150% između sredine jula i sredine septembra. To je podsaknulo regulatore i brokere da održe hitan sastanak, iako su na kraju odlučili da ne intervenišu na tržištu.

Uzrok volatilnosti? Prvo, visoka inflacija u Turskoj natjerala je ulagače da svoj novac ulože u dionice kako bi zaštitili vrijednost svoje imovine. No, strah od veće inflacije u SAD-u i posljedičnog povećanja stopa od strane Federalnih rezervi, vjerovatno je pokrenuo nagli zaokret prema dolje, smatraju analitičari.

Pad je izbrisao više od 12,1 milijarde dolara tržišne vrijednosti iz javnih banaka u zemlji.

Razlog su više kamatne stope koje je odredio SAD i koje su rezultirale jačim dolarom, pa stvaraju probleme za tržišta u nastajanju poput Turske koja uvoze svoje zalihe energije u dolarima i imaju velike dugove denominovane u dolarima.

Gubitak tržišta podstakao je pozive na marginu – što je slučaj kada brokerske kuće zahtijevaju od ulagača da dodaju novac u svoje pozicije kako bi ublažili gubitke u dionicama koje su kupili uz “maržu” ili posuđeni novac. To je uzrokovalo dalju spiralu prodaje, sve dok glavna turska klirinška kuća, Takasbank, nije u utorak objavila ublažavanje zahtjeva za kolateralna plaćanja u maržnom trgovanju.

Dionice banaka i Borsa u cjelini blago su se oporavile nakon vijesti, uz rast od 2,43% od zatvaranja u ponedjeljak u 14 sati po lokalnom vremenu. Borsa Istanbul i dalje je u porastu od 73,86% od početka godine.

Izvor: SEEbiz

TAGOVI: ,
Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *