Ekonomisti Goldman Sachs Group su podigli prognoze za tempo povećanja kamatnih stopa Federalnih rezervi nakon jučerašnjeg povećanja i nagovještaja predsjednika Jeromea Powella za dalje povećanje.

Američki zajmodavac sada očekuje povećanje kamatnih stopa od 75 baznih poena u novembru, 50 baznih poena u decembru i 25 baznih poena u februaru, tako da bi stopa dostigla vrhunac na nivou od 4,50-4,75 odsto u poređenju sa ranijom prognozom za 4,00-4,25 odsto, kažu ekonomisti predvođeni Janom Hatziusom.

Projekcije su uslijedile nekoliko sati nakon što je Fed treći put zaredom podigao kamatne stope za 75 baznih poena i pred kraj godine prognozirao daljih 1,25 procentnih poena. To je bilo više nego što su ekonomisti očekivali.

Pored toga, zvaničnici Feda su smanjili projekcije rasta, povećali izglede za nezaposlenost i više puta su govorili o bolnom usporavanju privrede koje je potrebno da bi se obuzdali pritisci na cijene, koji su na najvišim nivoima od 1980-ih.

Goldman je rekao da glavni faktori koji će utcati na kretanje stope u 2023, uključuju brzinu rasta, zapošljavanja i inflacije.

“Iako postoji rizik da će stopa ići u oba smjera, smatramo da je vjerovatnije da će stopa ostati visoka da bi se preokrenuo rast cijena, nego da će se Fed zaustaviti ranije”, navode analitičari.

Mnogo toga će zavisiti i od spremnosti Feda da uspori ili prestane sa zaoštravanjem čak i dok je inflacija i dalje visoka.

“Ddanas su se stubovi pomjerili, ali je to izgledalo kao jednokratno prilagođavanje jer su učesnici podigli procjenu kratkoročne nominalne neutralne stope kako bi odražavali okruženje visoke inflacije”, navodi se u Goldmanovoj bilješci.

Analitičari kompanije Barclays takođe su podigli projekcije za povećanje kamatnih stopa Feda i sada očekuju još 150 baznih poena (pored 75 baznih poena od srijede), sa ciljanim rasponom od 4,50-4,75 odsto u prvom kvartalu sljedeće godine.

“Revidiramo stav o povećanju stope na 75 baznih poena u novembru (u odnosu na ranijih 50 baznih poena), nakon čega slijedi povećanje od 50 baznih poena u decembru (u odnosu na 25 baznih poena)”, napisali su ekonomisti Barclaysa u izvještaju.

Izvor: Bloomberg Adria