Dolar posle 20 godina na najvišem nivou u odnosu na euro

Dodajte komentar

Posle objave Federalnih rezervi (Fed) o podizanju referentne kamate za 0,75 procentna poena, dolar je ojačao i porastao na najviši nivo u odnosu na euro posle 20 godina.

Dolar je dostigao 0,9814 za euro, prvi put od kraja oktobra 2002. godine, nekoliko mjeseci posle zvaničnog uvođenja jedinstvene evropske valute.

Nedugo nakon što je predstavljen euro i nakon što je pušten u opticaj 2002. godine, jer je euro neko vrijeme prije toga bio obračunavan na računima, ali novčanice nisu bile puštene u promet, vrijednost dolara je započela svoj konstantni pad na svjetskoj sceni.

Nakon što je vrijednost eura počela da raste od marta 2002. godine, deficit budžeta SAD je počeo da se povećava. Do kraja 2004. godine dolar je pao na svoju najnižu vrijednost prema drugim valutama, naročito prema novom rivalu euru.

Euro je porastao na oko 1,36 dolara prvi put krajem decembra 2004. godine, što je činilo veliku razliku u odnosu na njegovu nisku vrijednost iz prvih mjeseci 2003. godine, prenosi Biznis.rs.

Prema Ustavu Sjedinjenih Američkih Država dolar je zvanična valuta te zemlje od 1792. godine, a rasprostranjen je kao rezervna valuta i u drugim zemljama u svijetu. Trenutno izdavanje dolara kontroliše Fed.

U 1995. godini u upotrebi je bilo više od 380 milijardi američkih dolara širom svijeta, od toga dvije trećine van SAD, a od aprila 2004. godine gotovo 700 milijardi dolara je u opticaju, i to još uvjek dvije trećine van Amerike.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *