Damjanović sa Šeldonom o finansijskoj održivosti na državnom nivou

Dodajte komentar

Delegacija Svjetske banke, predvođena šefom misije za Crnu Goru Kristoferom Šeldonom, susrela sa ministrom finansija mr Aleksandrom Damjanovićem kako bi razmorili aktuelnu situaciju u našoj zemlji, s akcentom na finansijsku, fiskalnu i makroekonomsku održivost.


Šeldon je želio više detalja o tome na koji način će se crnogorske finansije izboriti sa izazovom očuvanja stabilnosti javnih finansija, kao i kako će biti nadomještena nedostajuća budžetska sredstva.

“Damjanović kazao je da rebalans budžeta predstavlja verifikaciju naslijeđenih obaveza i problema, ali i nastojanje aktuelne Vlade da obezbijedi nesmetano funkcionisanje. Podsjetio je na opredijeljenost da se nedostajuća sredstva obezbijede na domaćem tržištu, emitovanjem kratkoročnih državnih zapisa i kroz kreditne aranžmane”, naveli su iz ministarstva.

Tokom razgovora, ministar je takođe ocijenio da su neophodne mjere racionalizacije kako prihodne tako i rashodne budžetske politike.

Razmatrani su i razvojni ciljevi Crne Gore i njihova usklađenost sa Partnerskim okvirom za Crnu Goru za period 2023-2027. godina, sa posebnim fokusom na mogućnosti koje pružaju Zajmovi zasnovani na razvojnim politikama – DPL, kao i unapređenje implementacije Projekta reforme poreske uprave – RARP. Ministar je najavio da će toj državnoj instituciji “pružiti punu podršku u realizaciji projekta, ali i institucionalni nadzor nad njegovim sprovođenjem, s namjerom povećanja transparentnosti”.

U kontekstu izmjena zakonske regulative koje će doprinijeti jačanju prihodovne strane, ministar je najavio izmjene postojećeg Zakona o igrama na sreću, kao i donošenje novog u narednoj godini. Napomenuo je da su planirane i izmjene drugih normativnih akata, poput zakona o zaradama u javnom sektoru i o budžetu i fiskalnoj odgovornosti, kojim će biti definisan Fiskalni savjet sa nadzornom i korektivnom ulogom.

Razgovaralo se i o sajber napadima na informatičku strukturu države, sa čijim se posljedicama javna uprava i dalje suočava.

“Posjeta Šeldona bila je prilika da se sagledaju zaključci sa prošlonedjeljnog  sastanka Konstituence – regionalne grupe država članica Svjetske banke i Međunarodnog monetarnog fonda, kao i prioritetne teme o kojima će se razgovarati na oktobarskom godišnjem sastanku Svjetske banke i Međunarofnog monetarnog fonda u Vašingtonu”, precizirali su iz MF.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *