SAD: Za krađu 250 miliona dolara namijenjenih ishrani djece optuženo 47 osoba

Američki federalni tužioci podigli su optužnice protiv 47 osoba koje se terete da su ukrale više od 250 miliona dolara iz federalnog programa pomoći namijenjenog ishrani djece za vrijeme pandemije kovida.

Sekretarijat za pravosuđe saopštio je da je malverzacija, u čijem je centru neprofitna organizacija iz Minesote “Hranimo našu budućnost”, najveća do sada otkrivena prevara koja se odnosi na programe pomoći žrtvama pandemije, a među optuženima je i osnivačica te organizacije Ejmi Bok, objavio je Rojters.

“To je bila drska prevara nevjerovatnih razmjera. Optuženi su eksploatisali program namijenjen pružanju zdrave ishrane djeci ugroženoj za vrijeme pandemije kovida“, rekao je federalni tužilac u Minesoti Endrju Luger.

Tužilaštvo navodi da su učesnici šeme predali falsifikovanu dokumentaciju programu koji je finansirao Sekretarijat za poljoprivredu, čiji je cilj bio dostavljanje obroka djeci, a već postojeći program bio je proširen za vrijeme pandemije, prenosi Glas Amerike.

Tvrdeći da koriste novac za kupovinu hrane i organizovanje centara za distribuciju, optuženi, među kojima su vlasnici restorana i drugi, zadržali su novac za sebe, trošeći ga na luksuzne automobile, nekretnine i nakit, navode tužioci, prenosi N1.

U optužnici se dodaje da su optuženi otvorili više od deset fiktivnih kompanija za upravljanje lažnim centrima za distribuciju hrane i pranje pronevjerenog novca.

Check Also

Evropi nedostaje 400 hiljada vozača kamiona

Evropi, prema studiji konsultantske firme Transport Intelligence, nedostaje 400.000 vozača kamiona da bi pokrili trenutne …

Leave a Reply

Your email address will not be published.