Ove popularne aplikacije na Androidu mogu hakovati vaš telefon

Iako se situacija poboljšala zadnjih godina, u Googleovoj prodavnici aplikacijama Play i dalje je moguće naći softver koji nije siguran.

Većina aplikacija za Googleov operativni sistem su korisne ili barem zabavne. Ali, ima i zlonamjernih.

Iako se situacija poboljšala zadnjih godina, u Googleovoj trgovini aplikacijama Play i dalje je moguće naći softver koji nije siguran i koji može biti zlorabljen za praćenje i hakovanje vašeg uređaja, kao i za pokušaje prijevare, prenosi tportal.

Evo pregleda nekih od njih.

QuickPic Gallery

Galeriju za fotografije s pristojno velikom bazom korisnika 2015. godine preuzela je kineska kompanija Cheetah Mobile i počela je koristiti za prebacivanje korisničkih podataka na vlastite web servere.

Aplikacija je uklonjena iz Playa 2018. godine, ali se ponovno pojavila već 2019. Danas ima na stotine veryija pa je teško razaznati koja je izvorna. Stoga je najbolje ne instalirati ju uopšte.

ES File Explorer

Nekad jedna od najpopularnijih aplikacija za upravljanje datotekama sad je puna bloatwarea i oglašivačkog softvera, a i stalno vas pokušava nagovoriti na preuzimanje dodatnih aplikacija.

Iz trgovine Play izbačena je 2019. godine zbog prijevare putem oglasa. Naime, automatski je klikala oglase bez znanja korisnika. Izbjegavajte je u svakom obliku.

UC Browser

Najpopularniji web brauzer za telefone u Kini i Indiji šalje korisničke upite za pretraživanje u Yahoo Indija i Google bez zaštite enkripcijom. Takođe bez enkripcije šalje brojeve IMSI i IMEI, Android ID i Wi-Fi MAC adresu Alibabinom analitičkom alatu Umeng, a korisničke geolokacijske podatke Alibabinom alatu za mapiranje AMAP.

CLEANit

Iako je instaliran deset miliona puta i ima 85 posto četvorki i petica među ocjenama, ovog ‘čistača’ treba izbjegavati jer to što radi više šteti vašem pametnom telefonu nego što mu koristi, piše Make Use Of.

Hago

Aplikacija za čatovanje i igranje igara u stvarnom vremenu sama po sebi ne predstavlja sigurnosni rizik. Ali, nudi mogućnost zarade novca igranjem i učestvovanjem, što može biti sumnjivo. A i to što nudi podsticaje za instalaciju mimo Playa ne uliva povjerenje.

DU Battery Saver & Fast Charge

Još jedna aplikacija s ogromnim brojem preuzimanja i pozitivnih recenzija (7,6 miliona s ocjenom pet) problematična je zbog toga što ne može uticati na brzinu punjenja vašeg uređaja, (iako tvrdi kako može). Ali vas zato zasipa oglasima i lažnim grafikama o tome šta i kako radi. Izbačena je iz trgovine Play u travnju 2019.

Dolphin Web Browser

Web brauzer bez oglasa i s podrškom za Flash i HTML 5 skupio je više od 50 miliona preuzimanja. Ali, prati vas i šalje podatke o vama bez vašeg znanja i dozvole, uključujući i one o anaonimnom surfovanju. Pa čak i ako koristite virtualnu privatnu mrežu otkriće adresu koju je vašem uređaju dodijelio pruzalac usluga pristupa internetu. Obrišite je odmah.

Clean Master

Prije no što je uklonjena iz trgovine Play 2019. godine ova je aplikacija imala 600 miliona korisnika i 26 miliona recenzija s ocjenom odličan. No, iza nje stoji Cheetah Mobile, što znači hrpetinu oglasa, suvišnog softvera i nagovaranja na instalaciju drugih aplikacija.

Uz to, ne radi ništa korisno – Android već neko vrijeme sasvim dobro optimizuje upravljanje radnom memorijom vašeg pametnog telefona.

Stoga je treba izbjegavati. Kao i praktično sve antivirusne aplikacije, osim ako ne namjeravate da instalirate softver mimo Playa ili omogućite slobodan pristup ključnim dijelovima Androida na vašem pametnom telefonu.

Check Also

Evropi nedostaje 400 hiljada vozača kamiona

Evropi, prema studiji konsultantske firme Transport Intelligence, nedostaje 400.000 vozača kamiona da bi pokrili trenutne …

Leave a Reply

Your email address will not be published.