Dio radnika nikšićkog “Metalca” uzeo pare, kolege ostavili bez centa

Dodajte komentar

Grupa bivših radnika nikšićkog “Metalca Termohem” najavila je da će početi sa štrajkom jer nisu dobili novac od novih vlasnika imovine fabrike koji su isplatili dio njihovih kolega. Privatno obezbjeđenje nije im juče dozvolilo da uđu u fabriku gdje su namjeravali da borave dok se i njima ne isplate sva ili barem dio potraživanja.

Zdravko Kosanović i Nenad Bajović, koji su partneri u nikšićkom Reciklažnom centru, od češke firme “Termohem”, koja je gazdovala Metalcem, kupili su imovinu te fabrike prije više od pola godine, a onda su metalci počeli sa protestom u preduzeću sprečavajući ih da raspolažu kupljenim. Kosanović i Bajović su prije nekoliko dana obezbijedili 430.000 eura kao vid pomoći radnicima, ali je taj novac između sebe podijelila grupa od oko 50 metalaca, izostavljajući preostalih 55 svojih kolega.

-Ne znam kako su dijelili pare i neka im je sa srećom, a ne znamo ni po kom su kriterijumu to uradili. Navodno, pare su dobili oni koji su u Metalcu imali stalno zaposlenje i koji su ovih pola godine štrajkovali u fabrici. To nije istina, i mi smo dolazili na štrajk i među ovih 55 koji nisu dobili pare nas četvoro smo bili stalni radnici Metalca, istakao je juče Stevan Đurđić, jedan od metalaca koji nije dobio novac.

Od obezbijeđenog novca grupa od pedesetak radnika dobila je po nešto više od osam hiljada eura, prekinuli su štrajk u fabrici i novim vlasnicimaomogućili da raspolažu imovinom. Đurđić je rekao da na silu neće ulaziti već će od nadležnih tražiti dokumentaciju o vlasništvu nad imovinom Metalca.

-Za nas 55 potraživanja za zaostale plate su oko 100.000 eura. Dug “Termohema” po osnovu poreza i doprinosa treba država da nam izmiri. Sva naša potraživanja su nakon uvođenja stečaja u “Metalac Termohem prijavljena i priznata od strane Privrednog suda, tako da je Kosanović, koji još nije upisan kao vlasnik imovine, znao koliko nas je i koliko potražujemo, rekao je Đurđić.

Termohem je imovinu Metalca iz ranijeg stečaja kupio 2016. godine, ali su proizvodnju obustavili tri godine kasnije. Imovinu su prepisali na svoju drugu firmu “Termohem spol i kasnije prodali Reciklažnom centru. Oko 110 radnika evidentirano jeu “Metalcu Termohem” koji nema imovine i u koji je novi stečaj uveden u oktobru proš le god ine. Ukupna potraživanja svih bivših zaposlenih za zaostale plate i doprinose su oko 1,3 miliona eura i priznata su u stečaju. Radisav Bulatović iz grupe radnika koji su od novih vlasnika imovine dobili novac za “Dan” je kazao da su sredstva uplaćena i podijeljena kako treba.

-Mi smo pola godine danonoćno boravili u fabrici tražeći zarađeno. Uprkos našim molbama, ovi drugi se nisu pojavljivali. Pare su up laćene u skladu sa zakonom, a novi vlasnici imovine nisu imali nikakvu obavezupremanama.većjeto bio njihov znak dobre volje da nam pomognu i riješe naŠu situaciju, rekao je Bulatović.

Isp lata spornog novca pod lupom je nikšićkog tužilaštva, a Bulatović je kazao da je juče tim povodom dao izjavu.

Izvor: Dan

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *