CBCG u EU programu za obuku stručnjaka vrijednom tri miliona eura

Savezna banka Njemačke sa 19 centralnih banaka Evropskog sistema centralnih banaka (ESCB) i Evropskom centralnom bankom (ECB), pokrenuli su tri miliona eura vrijedan EU program za dalju podršku centralnim bankama i agencijama za kontrolu banaka u zemljama kandidatima i potencijalnim kandidatima za članstvo u EU sa Zapadnog Balkana.

Naime, u narednih 36 mjeseci Savezna banka Njemačke će, sa partnerskim centralnim bankama i uz doprinos ECB, organizovati intenzivnu obuku o ključnim pitanjima centralnog bankarstva i supervizije, specifično na: borbu protiv pranja novca, kontrolu banaka, finansijsku stabilnost, zaštitu korisnika finansijskih usluga, finansijsku inkluziju, sanaciju banaka, komunikacije, finansijska tržišta, informacione tehnologije, istraživanja monetarne politike, platne sisteme, statistiku, EU integracije, te politike upravljanja, računovodstva i interne revizije.

Biće održane i tri radionice o politici za donosioce odluka o platnim sistemima, upravljanju gotovinom i pitanjima upravljanja.

Program je namijenjen bankama i centralnim bankama Albanije, Bosne i Hercegovine, Kosova, Crne Gore, Sjeverne Makedonije i Srbije, kao i Agencijama za bankarstvo Federacije Bosne i Hercegovine i Republike Srpske.

Na današnjem otvaranju projekta u Banci Italije, viši zamjenik guvernera Luiđi Federiko Sinjorini potvrdio je važnost međunarodne tehničke saradnje kao instrumenta za institucionalni dijalog, koji doprinosi izgradnji prosperiteta i mira. Strateški značaj ovog projekta u širim okvirima pristupanja EU naglašen je ciljem i širinom programa, i naročito je relevantan u aktuelnim okolnostima rasprostranjenih geopolitičkih, ekonomskih i finansijskih izazova.

Predstavnik Generalnog direktorata Evropske komisije za susjedstvo i pregovore o proširenju Florijan Hauzer istakao je da program predstavlja “važan doprinos unapređenju ekonomskog upravljanja i jačanju institucionalnog okvira na Zapadnom Balkanu”. On podržava pripremu centralnih banaka Zapadnog Balkana za njihovu integraciju u Evropski sistem centralnih banaka.

Generalna direktorica u Saveznoj banci Njemačke Aleksandra Hahmajster istakla je važnost postizanja održivih rezultata i važnost izgradnje odnosa.

EU je za ove potrebe izdvojila tri miliona eura kroz Instrument za pretpristupnu pomoć IPA III. Program sprovodi Savezna banka Njemačke kao koordinator, u saradnji sa centralnim i narodnim bankama Belgije, Bugarske, Češke, Grčke, Španije, Francuske, Hrvatske, Irske, Italije, Litvanije, Luksemburga, Mađarske, Holandije, Austrije, Poljske, Portugalije, Rumunije, Slovenije i Slovačke, uz pomoć ECB.

Check Also

Broj putnika na evropskim aerodromima udvostručen u 2022.

Putnički saobraćaj na evropskim aerodromima je konačno počeo da se oporavlja od krize izazvane kovidom-19, …

Leave a Reply

Your email address will not be published.