Minimalni dnevni trošak za hranu u avgustu dostigao 11,5 eura

Dodajte komentar

Prosječna četvoročlana porodica u Crnoj Gori za stan i hranu je prošlog mjeseca morala da izdvoji 107 eura više nego prije godinu, novi su podaci Uprave za statistiku – Monstat.

Ukupna vrijednost minimalne potrošačke korpe za avgust 2022. godine iznosila je 766,2 eura, dok je godinu ranije bila 659,2 eura.

Iz državne statističke centrale navode kako je prošlog mjeseca za hranu i bezalkoholna pića bilo potrebno izdvojiti 356,5 eura za minimum od 92 prehrambena proizvoda koji podmiruju potrebnu energetsku vrijednost od 2.211 kilokalorija na dnevnom nivou svakome u četvoročlanoj porodici. To znači da im je na dnevnom nivou bilo potrebno najmanje 11,5 eura. Ostatak od 409,7 eura odnosio se na neprehrambene proizvode i usluge.

“Ukupna vrijednost minimalne potrošačke korpe u avgustu u odnosu na jul 2022. godine, zabilježila je rast od 0,7 odsto. Izdaci za hranu i bezalkoholna pića zabilježili su rast od 2,1 odsto, dok su izdaci za neprehrambene proizvode i usluge zabilježili rast od 0,6 odsto”, preciziraju iz Monstata.

I u avgustu su građani od namirnica u minimalnoj potrošačkoj korpi najviše novca izdvajali za mlijeko i jaja 92,6 eura, a za meso 72,1 euro. Povrće je za cijeli prošli mjesec koštalo najmanje 62 eura, hljeb i žitarice 37,7, a voće 37 eura. Među minimalnim mjesečnim izdvajanjima za namirnice, bezalkoholna pića čine 16,6 eura, slatkiši i med 16, a ulja i masti 11,3 eura, dok se na ostale prehrambene proizvode odnosi utrošenih 7,1 euro. Na začelju liste uvijek je jedna od najzdravijih namirnica – riba, na koju je svaki član prosječne crnogorske porodice prošlog mjeseca izdvoji tek nešto više od eura, što ukupno čini izdatke od 4,5 eura.

To znači da su prosječnu četvoročlanu porodicu hljeb, mlijeko i jaja mjesečno koštali najmanje 129,9 eura. Hljeb i žitarice dnevno su koštali minimum 1,2 eura, a mlijeko i jaja 2,99 eura. Za meso su svakodnevno izdvajali barem 2,33 eura, povrće dva, a za voće 1,19 eura.

Bankar.me

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *