Logistički divovi najavljuju lošu božićnu sezonu

Dodajte komentar

Globalni logistički divovi, uključujući FedEx i Cathay Pacific Airways, predviđaju sumornu božićnu sezonu u očekivanju slabije praznične potrošnje u uslovima visoke inflacije i posustale privredne aktivnosti.

Njihove prognoze odražavaju snažan pritisak poskupljenja hrane, goriva i troškova stanovanja na građane širom svijeta. Čak i rastrošniji kineski potrošači stežu kaiš u uslovima strogih mjera suzbijanja širenja koronavirusa koje su snažno pritisle ekonomiju.

FedEx je ovih dana povukao prognozu poslovanja, objavljenu prije samo tri mjeseca, upozorivši da je posustajanje globalne potražnje intenzivirano krajem avgusta i da će biti još izraženije u zadnjem ovogodišnjem kvartalu.

Sezona božićnih praznika obično je vrlo intenzivna za vazdušni prevoz tereta i za špeditere najnovijih modela pametnih telefona, igračaka i odjeće iz fabrika u Aziji ka SAD i Evropi.

Američki trgovci na malo, uključujući Costco Wholesale Group i Macy's, priznali su da su im police prepune neprodate robe, što pokazuje da su pogrešno procijenili potražnju i da će vjerovatno biti oprezniji pri obnavljanju zaliha.

“Puno poslujemo s Costcom, Walmartom, Targetom i oni nam otvoreno kažu da trenutno nemaju mjesta ni za što”, rekao je Džonatan Čitajat, šef Genimex Groupa za Aziju sa sjedištem u Šangaju, proizvođača široke palete proizvoda – od četki za čišćenje do opreme za vježbanje.

“U prvoj polovini godine nabavljali su puno robe kako bi doskočili problemima s nepredvidivim snabdijevanjem iz Kine, a onda je potražnja pala, pa jednostavno imaju na skladištu ogromnu količinu robe”, dodao je.

Hongkonški avioprevoznik Cathay Pacific Airways upozorio je da bi ovogodišnja sezona najintenzivnijeg transporta robe pred praznike mogla biti slabija od prošlogodišnje zbog inflacije i strogih kineskih mjera suzbijanja koronavirusa.

Prevoznik sa sjedištem u Francuskoj CMA CGM ističe da slaba potražnja zauzdava potražnju za prevozom i pritiska cijene dostave.

Odražavajući pad potražnje, troškovi prevoza prekookeanskim kontejnerskim brodovima iz Azije na zapadnu obalu SAD-a pale su za gotovo tri četvrtine od početka godine, na najniži nivo od maja 2020, prema podacima platformi za rezervacije Freightos Group.

U prvoj sedmici septembra obim tereta u vazdušnom prevozu pao je na globalnom nivou 11 odsto u odnosu na isto razdoblje prošle godine, prema WorldACD Market Data, koji pokazuju da još nema jasnih znakova oporavka.

Baltički indeks vazdušnog prevoza tereta, temeljen na podacima TAC-a, pao je gotovo 40 odsto u poređenju s rekordnim vrijednostima iz decembra prošle godine, na vrhuncu pandemijske potrošnje.

“Cijene obično rastu u ovo doba godine kako se približava špic božićne sezone, ali još nema naznaka da će se to dogoditi i ove godine”, objavio je TAC Index u ažuriranim sedmičnim podacima za prevoza tereta.

Izvor: Lider/Hina

TAGOVI:
Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *