Centralne banke sjutra ponovo značajno povećavaju kamatne stope

Dodajte komentar

Federalne rezerve SAD-a i Banka Engleske ove sedmice će ponovo značajno povećati kamatne stope u pokušaju da smanje rastuću inflaciju, smatraju investitori.

Očekuje se da će ove dvije centralne banke prevazići strah od recesije i nastaviti svoju borbu protiv istorijskog rasta cijena.

Uprkos padu inflacije na 8,3 odsto, analitičari upozoravaju da pritisci na cijene počinju da se odražavaju na američku ekonomiju, što će vjerovatno natjerati šefa Federalnih rezervi Džeroma Pauela i ostatak odbora za određivanje kamatnih stopa da sjutra treći put zaredom podignu troškove zaduživanja za 75 baznih poena.

Stručnjaci investicione banke Goldman Sachs podržavaju takav potez Fed-a, čime će kamatne stope dostići 2,75 odnosno tri odsto.

Ali, najuticajnija svjetska centralna banka neće stati na tome.

“Očekujemo povećanje od 50 baznih poena u novembru i decembru, pa će osnovna kamata biti 4-4,25 odsto na kraju godine”, precizirali su u dopisu klijentima tokom vikenda.

Brojke objavljene prošle sedmice otkrivaju da je bazna inflacija još uvijek visoka i iznosi 6,3 odsto za prošli mjesec, što je više od prognoza Wall Streeta.

Analitičari su zabrinuti da je inflacija, donedavno pokretana međunarodnim faktorima na koje Fed nije mogao da utiče, podstaknuta visokim rastom plata i domaćih usluga koje su prenijele veće troškove na potrošače kroz više cijene.

Slična je dinamika i u Velikoj Britaniji.

Inflacija je pala sa 40-godišnjeg maksimuma od 10,1 odsto na 9,9 odsto u avgustu. Međutim, bazna inflacija je takođe iznenadila kretanjem naviše, dok je stopa rasta cijena usluga dostigla 30-godišnji maksimum.

Tržišta očekuju da guverner Banke Engleske Endrju Bejli i njegovi saradnici podignu troškove zaduživanja za 50 baznih poena na 2,25 odsto, ali se nadaju spoljnom pritisku koji bi ih uvećao za 75 baznih poena, što bi bilo najveći rast kamata u 25 godina.

“Hrabriji potez zaustavio bi pad funte u odnosu na američki dolar i neutralizovao inflatorni pritisak koji je posljedica paketa podrške domaćinstvima za rast troškova života, čime će se učvrstiti kredibilitet Banke u borbi protiv inflacije”, rekao je viši ekonomista u Deutsche Bank Sandžej Radža.

Izvor: City AM

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *