Pred novom upravom brdo hitnih zadataka

Dodajte komentar

Odbor direktora državne avio-kompanije “ToMontenegro” konstituisan je u petak, kada je održao prvu sjednicu u novom sazivu, nakon što je prethodni odbor bio deset mjeseci “u ostavci” zbog ostavke tadašnjeg predsjednika Filipa Radulovića koji je krajem oktobra prošle godine prešao za direktora “Montenegro Worksa”.

Na konstitutivnoj sjednici novi odbor direktora, kojeg je Vlada imenovala prošle sedmice, nije donosio odluke, samo je konstatovan izbor Pavla Ljesara za predsjednika odbora. Ostali članovi su Vukadin StojanovićOrhan HodžićSuad Đelović Mirko Škerović.

Članovi odbora su tražili da im se dostavi poslovna dokumentacija kompanije od osnivanja do sada, kako bi mogli da sagledaju poslovanje firme i pripreme se za nove odluke i planove za oporavak kompanije.

Naredna sjednica odbora biće krajem ove sedmice, a već tada će biti potrebno donijeti nekoliko važnih odluka. Sadašnjoj vršiteljki dužnosti direktora Dragani Frantov Nikolić taj mandat ističe početkom oktobra, a odboru direktora je saopštila da ne želi da joj se produžava niti je zainteresovana za poziciju direktora, već da bi željela da se vrati na svoj prethodni posao u komercijalnom sektoru kompanije. Ona je postavljana za v.d. nakon što je krajem februara dotadašnji izvršni direktor Predrag Todorović podnio ostavku.

Prema statutu kompanije izvršnog direktora bira Vlada, pa bi odbor direktora u narednih desetak dana trebalo predložiti Vladi kandidata za novog vršioca dužnosti i pokrenuti proceduru za raspisivanja novog oglasa za izbor izvršnog direktora u punom mandatu.

Takođe, hitno pitanje tiče se kupovine aviona “Čarli”, koji je do prije skoro dvije godine letio za “Montenegro erlajns” (MA). On od 26. decembra 2020. “leži” ispred hangara ove bivše kompanije, od kada je sa njega i skinut dio opreme.

Ovaj “embraera E-195” je 2010. godine kupio “Montenegro erlajns” od brazilskog “Embrajera” uz pomoć kredita državne brazilske banke BNDS i registrovao pod oznakom (40-AOC). Većina kredita je otplaćena u iznosu od oko 38 miliona dolara, a preostali iznos duga se procijenjuje na oko pet miliona dolara.

Predstavnici brazilske Vlade i “Embrajera” su protekle sedmice boravili u Podgorici gdje su obišli, fotografisali i utvrdili stanje na avionu. MA je od njih kupio avion uz tehničku garanciju Ministarstva saobraćaja Crne Gore, da mogu doći po avion i da će im on biti vraćen u tehnički ispravnom stanju ako MA prestane da otplaćuje rate kredita. Zbog toga što je avion sada neispravan i “očerupan”, Vlada može platiti znatno obeštećenje.

Delegacija je zbog toga proteklih dana razgovarala sa predstavnicima ministarstava finansija i kapitalnih investicija, kako bi spor riješili tako što bi Vlada kupila avion za preostali iznos duga. MA je prestao sa plaćanjem rata prije dvije godine. Na kredit za kupovinu aviona Vlada 2010. godine nije dala finansijsku garanciju, zbog čega je MA otplaćivao rate po višim kamatama.

Vlada bi već tokom ove sedmice mogla donijeti odluku o kupovini ovog aviona, a on bi zatim bio remontovan kako bi ponovo dobio potrebna registraciona dokumenta i bio u stanju da može biti uključen u saobraćaj. Nakon kupovine Vlada bi avion ustupila “ToMontenegru”, ali je potrebno ispitati kako bi najbolje bilo to uraditi. Jedan od modela da se uz avion “ToMontenegro” dokapitalizuje sa određenim iznosom novca kako bi ga mogao remontovati i dovesti u takozvano plovidbeno stanje. Nakon toga kompanija više ne bi imala potrebu da zakupljuje druge avione jer bi imala svoja tri operativna aviona.

Bivša avio-kompanija “Montenegro erlajns” je od 2013. godine dobila 80 miliona eura direktne državne pomoći ili uplata novca za gubitke bez navođenja razloga. Desetine miliona eura završile su u kompaniji na razne indirektne načine. U trenutku prestanka letova u decembru 2020. godine, kompanija je imala dugove od 120 miliona eura, a imala je nagativnu vrijednost od minus 60 miliona eura. Sada je cilj da “ToMontenegro” ne krene tim putem.

Od početka godine “ToMontenegro” je prevezao 240 hiljada putnika, a ima letove prema 16 destinacija.

Hitno potreban plan oporavka

”ToMontenegro” je prošlu godinu završio sa gubitkom od pet miliona eura. Osnovan je u februaru a počeo je sa komercijalnim letovima sredinom juna. Gubici su nastavljeni i ove godine a glavni razlozi su to što je gorivo poskupilo za oko 100 odsto u odnosu na početak prošle godine, a da nisu povećavali cijene karata. Problem je i što su za potrebe turističke privrede zakupili avion a da to za kompaniju nije bilo profitabilno.

Zbog toga, novi odbor direktora treba uskoro Vladi da predloži plan oporavka i budućeg rada kompanije.

Izvor: Vijesti.me

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *