Ekonomistima recesija u eurozoni sada djeluje gotovo neizbježno

Dodajte komentar

Rizik od recesije u eurozoni dostigao je najviši nivo od jula 2020. godine, jer raste zabrinutost da će zimska energetska kriza izazvati pad ekonomske aktivnosti.

Ekonomisti koje je anketirao Bloomberg sada procjenjuju vjerovatnoću kontrakcije u dva uzastopna kvartala na 80 odsto u narednih 12 mjeseci, u odnosu na 60 odsto u prethodnom istraživanju. Najveća privreda u bloku i ona koja je među najizloženijim smanjenju isporuke gasa – nemačka privreda – vjerovatno će već u ovom kvartalu pasti.

Domaćinstva i kompanije u Evropi se pripremaju za mogućnost racionalizacije energije nakon što je Rusija ugasila isporuke gasa i već se bore sa rekordno visokom stopom inflacije i drugim uskim grlima u snabdijevanju. Ankete pokazuju da se aktivnost smanjuje od jula, sa nekoliko dobrih znakova u bliskoj budućnosti.

Očekuje se da će inflacija dostići vrhunac od 9,6 odsto u posljednja tri mjeseca godine, što je skoro pet puta više od cilja Evropske centralne banke. Ispitanici ne vide da se približava cilju od dva odsto do 2024.

Iako su zvaničnici ECB predviđali da će privreda eurozone samo stagnirati, a ne i da će se smanjiti, kada su ažurirali stavove ovog mjeseca povećali su zabrinutost oko rasta i izgleda za inflaciju u regionu. Predsjednica Christine Lagarde i njene kolege opravdale su velika povećanja kamatne stope odlučnošću da ukrote rast cijena, iako ekonomisti smatraju da im ističe vrijeme za preduzimanje takvih akcija.

Ispitanici sada smatraju da će ECB ranije pauzirati ciklus povećanja kamatnih stopa, ali će do februara podići kamatne stope na najviši nivo od dva odsto za depozitnu stopu. Više od polovine očekuje povećanje od 75 baznih poena na sljedećem sastanku ECB-a u oktobru.

Glavni ekonomista Philip Lane rekao je prošle nedjelje da je neuobičajeno veliko povećanje kamatnih stopa ECB ovog mjeseca bilo prikladno, istovremeno signalizirajući da će budući koraci vjerovatno biti manji. Drugi zvaničnici ECB-a rekli za Bloomberg nakon najnovije odluke da ne isključuju dalje povećanje od 75 baznih poena.

Izvor: Bloomberg Adria

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *