Sa novim brendom na pravom putu: Uspješna ljetnja sezona za kompaniju One

Sezona za kompaniju One, koja je u ljeto zakoračila sa novim brendom,  bila je izuzetno uspješna.  Pouzdanost mreže i atraktivna ponuda bile su poziv brojnim turistima iz regiona i zemalja EU da odaberu roming u One mreži, kao i njihove pripejd pakete.

Na kraju ljeta, po riječima izvršnog direktora kompanije Branka Mitrovića, One tim ima razloga da bude zadovoljan ne samo brojkama, već i zbog činjenice da su njihove poruke  stigle do korisnika u zemlji, kao i do velikog broja onih čiji je izbor ovoga ljeta bila Crna Gora.

Takođe kao kompaniji koja istinski želi da doprinosi društvu, još jedan i ne manje važan uspjeh koji je zaokružio sezonu bila je podrška sjajnim projektima u kulturi, prije svega Wild Beauty Art festivalu koji je doprinio turističkoj ponudi Durmitora, ali i skicirao obećanje da za sjever Crne Gore najbolje tek predstoji.

Kako iz ugla telko operatora ocjenjujete ljetnju sezonu u Crnoj Gori?

Sa ponosom mogu da kažem da je ljetnja sezona u Crnoj Gori iz ugla kompanije One izuzetno uspješna. Ovo je prva sezona u koju smo zakoračlili kao novi brend, predstavivši javnosti atraktivnu turističku ponudu, koju su, sudeći po brojkama, prepoznali i prihvatili kako brojni turisti iz regiona, tako i iz zemalja Evropske unije.

Uspješnost sezone naše kompanije najbolje ilustruje podatak da je u piku sezone tokom jednog dana čak 150 hiljada turista odabralo uslugu roaminga u One mreži, što je za 19 odsto više u odnosu na prošlu, a čak 25 odsto više u odnosu na rekordnu 2019-u godinu. To jasno ukazuje da je pouzdana mreža prvi faktor koji opredjeljuje korisnike pri izboru operatora, kao i da smo predstavljajući novi brend,  poslali prave poruke koje su stigle ne samo do naših korisnika, već i velikog broja ljudi koji su odabrali Crnu Goru za svoju destinaciju ovog ljeta.

Da smo sa novim brendom na pravom putu pokazuju i rezultati u našem pripejd segmentu.

Broj novih korisnika u predsezoni značajno je porastao u odnosu na prošlu godinu, u maju čak za 9 odsto, dok u piku sezone bilježimo neznatan pad koji je i očekivan budući da gosti iz regiona, kojih je tracionalno najviše u Crnoj Gori, zbog modela „Roming kao kod kuće“ nemaju više potrebu za pripejd karticama. Ovi sjajni rezultati samo potvrđuju da je novi brend, koji smo predstavili ovog proljeća, već prepoznat ne samo u zemlji, već širom regiona.

Na kraju, sumirajući rezultate u telekomunikacionoj industriji, radujemo se da oni predstavljaju snažan indikator oporavka ukupne crnogorske privrede nakon dvije teške pandemijske godine.

Možete li nam na osnovu vaših podataka kazati kakva je struktura gostiju koja je posjetila našu zemlju?

Primjećujemo i promjenu kada je riječ o strukturi posjetilaca koji koriste roming u One mreži. Polovina gostiju dolazi iz zemalja Zapadnog Balkana, ali se značajno povećao broj turista iz zemalja Evropske unije dostigavši procenat od gotovo 40 odsto. Ovaj rast je posljedica veće dostupnosti Crne Gore kao avio destinacije, naročito u kontekstu pandemijske realnosti u protekle dvije godine kada to nije bio slučaj.  Ovo je još jedan dokaz da intenzivniji avio saobraćaj, kao i uvođenje novih direktnih letova mora biti među prioritetima turističkog razvioja zemlje.

Zbog modela Roming kao kod kuće, koji podrazumijeva istovjetne uslove kao u matičnoj mreži, a koji je u julu prošle godine stupio na snagu, došlo je do višestrukog porasta korišćenja roaming servisa, čak do 10 puta više u odnosu na period prije regulacije. Imajući u vidu činjenicu da gosti iz zemalja Zapadnog Balkana ne plaćaju visoke cijene za roming, ovi rezultati za nas su zapravo izuzetno ohrabrujući, jer nam pokazuju i da se broj pripejd korisnika sa drugih tržišta značajno povećao.

Kada je riječ o pripejd korisnicima, naši podaci nam govore o blagim pomjeranjima. Raduje nas da su gosti iz Njemačke značajno prisutniji među One korisnicima,  skočivši ove godine sa šestog na četvrto mjesto u odnosu na prošlu.  Činjenica da smo avio linijama povezani sa čak pet njemačkih gradova svakako se odrazila na povećan broj turista iz ove zemlje.

Dakle, pozitivne promjene primjećujete kada je riječ o gostima iz zemalja Unije. Ipak, na koji način se na strukturu odražava rat u Ukrajini? U tom kontekstu, kako ovoga ljeta, prema vašim podacima, izgleda ta slika ako govorimo o inače tradicionalnim turistima iz te zemlje i Rusije?

Nažalost, osim najgorih posljedica rata na područuju Evrope, a to su ljudske žrtve i patnje, danas svjedočimo i brojnim negativnim efektima u cijelom svijetu u gotovo svim segmentima života. Nesumnjivo se ovaj rat odrazio i na telekomunikacionu industriju i u Crnoj Gori. Pa tako je ove godine broj naših korisnika iz Rusije ostao na istom nivou, dok je značajno opao broj korisnika koji dolaze iz Ukrajine.

Na koji način telko operatori mogu doprinijeti razvoju turističke ponude Crne Gore?

U kompaniji One duboko vjerujemo da je ne samo izbor, već i obaveza velikih privrednih subjekata da svojim djelovanjem doprinose društvu. Jedan od važnih zadataka cijele zajednice je pozicioniranje našeg turizma i promocija ljepota ove zemlje.

Smatram da smo upravo to učinili kroz atraktivnu ponudu. U susret ljetu i željno iščekivanim odmorima, One je ove godine pripemio nove pakete za pripejd i postpejd korisnike, koji su u potpunosti prilagođeni potrebama turista, onima koji imaju mogućnost rada na daljinu, kao i svim korisnicima koji žele da nesmetano surfuju internetom i uživaju u prednostima One mreže.

Naš doprinos ljetnjoj sezoni ogleda se i u tome što smo za turiste kreirali posebnu ponudu i učinili je lako dostupnom na mjestima poput aerodroma, u blizini graničnih prelaza i turističkih objekata. Pored toga omogućili smo da gosti koji su ovoga ljeta odabrali Crnu Goru dopune svoj račun na preko 1200 prodajnih mjesta širom zemlje, ali i da to učine online,  koristeći bankovne kartice. Ovakva vrsta ponude naravno postoji i u drugim turističkim zemljama. U regionalnim okvirima, sveobuhvatan način na koji je One razvila svoju, predstavlja razlog da zaista budemo zadovoljni, ali i vjetar u leđa da postignuto dalje unapređujemo, doprinoseći u isto vrijeme sveukupnoj turističkoj ponudi zemlje.

Osim toga još jednom smo pokazali koliko smo posvećeni zajednici, svjesni toga da se svako pregnuće u tom smislu, sa višestrukim pozitivnim efektima vraća nazad. Posebno kada je riječ o sjeveru Crne Gore. To je jedan od razloga zašto smo kao generalni sponzor podržali Wild Beauty Art Festival na Žabljaku, radeći tako na realizaciji ovog cilja sa organizatorima festivala, istinskim umjetničkim entuzijastima,  Ministarstvom ekonomskog razvoja i turizma,  pokazavši da smo pouzdan partner pravim idejama i državi.

Naposlijetku, naša očekivanja su u potpunosti ispunjena. Ova manifestacija održana u impresivnom krajoliku Durmitora privukla je veliki broj turista, donijevši sadržaj koji nedostaje, kao i obećanje da najbolje za Durmitor, ali i cijeli sjever tek predstoji. Smatram da je WBA Festival najbolji  primjer razvoja kulturnog turizma, onog koji je u saglasju sa onim što Crna Gora jeste, koji ima viziju, dostojanstvo, ljepotu i dar.

Check Also

Povoljniji prevoz za građane upućene na liječenje van Crne Gore

Fond za zdravstveno osiguranje i nacionalna avio-kompanija Air Montenegro potpisali su Protokol o saradnji kojim …

Leave a Reply

Your email address will not be published.