Merge uspio, ethereum prošle nedjelje potonuo 20 posto

Kriptovalute su ove nedjelje potonule u prilično crvenu zonu, iako je ethereum mreža sredinom nedjelje izvršila spajanje (The Merge) i time prelazak na pouzdaniji i prije svega ekonomičniji način potvrđivanja transakcija.

Događaj se iščekivao s nestrpljenjem – kada je moderator s korisničkim imenom Superphiz objavio da je “Spajanje” uspjelo, više od 40.000 ljudi gledalo je prenos na YouTubeu. Pritužbi na rasipanje energije koja je bila potrebna za potvrđivanje transakcija (prema sistemu dokaza o radu) i rudarenje ethera – više od 100 terawata godišnje, što je uporedivo s potrošnjom Finske – sada više ne bi trebalo biti, jer beacon lanac, s kojim je spojen lanac ethereum-mainnet, omogućuje 99,95 posto manju potrošnju električne energije kroz dokaz o vlasništvu, te naravno i dalje predstavlja atraktivan ekosistem za razvoj decentralizovanih aplikacija.

“Spajanje” je posljednjih nedjelja oštro podiglo cijenu kriptovalute ether. Nekoliko je faktora stajalo iza toga. Profitabilnost založenog ethera sada će biti puno veća (ulagači će se stoga radije odlučiti na “staking” nego na prodaju), osim toga više neće biti prodajnog pritiska rudara koji su prodavali ether kako bi pokrili svoje troškove (prema nekim procjenama, to je bila godišnja prodaja od 14 milijardi dolara).

Čak su se pojavila nagađanja da bi ether uskoro mogao prestići bitcoin u smislu tržišne kapitalizacije (događaj koji se naziva “flippening”), budući da mreži ethereum ne manjka uspješnih priča dok mreža bitcoina stagnira. Ali to neće biti tako brzo, investitori su unovčili dobit nakon spajanja i poslali cijenu ethera znatno ispod 1500 dolara, što je pad od 20% u odnosu na prošlu nedjelju. Čak ni bitcoin nije uspio izbjeći pad cijene, cijena mu je opet ispod 20 hiljada dolara.

(SEEbiz)

Check Also

Konstituisan OU metalurgije i metaloprerađivačke industrije

Novi saziv Odbora udruženja metalurgije i metaloprerađivačke industrije Privredne komore Crne Gore konstituisan je 22. …

One comment

  1. Hahahaha obavezno pažljivo sa ovakvim vijestima… Spajić može se zaplakati…

Leave a Reply

Your email address will not be published.