Mlijeka ima i pored zabrane izvoza iz Srbije

Dodajte komentar

Prošlosedmična zabrana izvoza sirovog i pasterizovanog mlijeka iz Srbije nije imala veći uticaj na crnogorsko tržište, pa ovog proizvoda ima dovoljno na rafovima u prodavnicama i nakon više od gotovo 10 dana od donošenja ove odluke.

Danu su iz više trgovačkih lanaca nezvanično potvrdili da je situacija za sada stabilna, te da građani nemaju potrebe za pravljenjem zaliha. Samo u manjim marketima dolazi do povremene nestašice.

Iz Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede su ponovili da nema razloga za paniku, da mlijeka ima dovoljno, nema prekidau snabdijevanju, kao i da redovno prate situaciju na tržištu i da su spremni da reaguju u slučaju većih poremećaja na tržištu.

Nezvanično od uvoznika smo saznali da nema većih poremećaja, iako je ove godine proizvedeno manje mlijeka, te da ovaj problem nije zadesio samo Crnu Goru već i čitavu Evropu.

Predstavnik prerađivača Milutin Đuranović iz mljekare Lazine kazao je da se u Crnu Goru uvoze junice, te da je to proces koji bi u narednom periodu trebalo da poboljša situaciju sa proizvodnjom mlijeka.

Ništa se značajnije nije promijenilo na tržištu od donošenja odluke Vlade Srbije o zabrani izvoza. U kontaktu smo sa ministarstvom, ali treba znati da ovo nije probl em samo Crne Gore. Čitav region i Evropa se suočavaju sa istim problemom i sve se to reflektuje, kada mi imamo manje mlijeka i oni ga imaju manje, kada “plivamo” u m li jeku i oni ga imaju dovoljno kazao je Đuranović.

On je istakao i da je dobro što su počele kiše, jer su u poslednje dvije godine bile velike suše, što je poljoprivrednicimanapravilo veliki problem.

Kada je suša, proizvođačima su ruke vezane. Mnogi su imali problema sa prehranom krava, zbog čega su morali da smanjuju svoje stočne fondove. Bitno je da su počele da se uvoze junice i nadamo se da će biti bolje u narednom periodu. Svi radimo što je u našim mogućnostimai što jeu našem interesu, ali vremenske prilike nam nisu išle naruku poručio je Đuranović.

Srbija je pokušala da nestašicu mlijeka riješi povećanim uvozom iz zemalja okruženja kao i iz Zapadne Evrope, dok je izvoz dozvolila samo za Albaniju i Sjevernu Makedoniju. Srbija je takođe ograničila i cijenu litra mlijeka na 120 dinara za mlijeko do jedan odsto masti i 128,99 za ono sa 2,8 odsto.

Prije zabrane prerađivači izvozili više zbog veće cijene u regionu

Vlada Srbije je nedavno donijela odluku o zabrani izvoza mlijeka zbog kratkotrajne nestašice, jer, kako je tada navelo srpsko Ministarstvo poljoprivrede, prerađivači su izvozili velike količine u susjedne države zbog veće cijene nego u Srbiji.

Iz odluke o zabrani izvoza sirovog i UHT mlijeka izuzete su Sjeverna Makedonija i Albanija. Premazvaničnim statističkim podacima, Crna Gora navjiše mlijeka i mliječnih proizvoda uvozi iz Bosne i Hercegovine (BiH) oko 60 odsto, a iz Srbije oko 35 odsto.

Izvor: Dan

TAGOVI: ,
Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *