Gdje ulagati nakon završetka perioda korekcija?

Zbog visoke inflacije, troškova energenata i rasta kamata, korekcija na tržištima kapitala traje gotovo cijelu godinu.

Ona bi mogla potrajati još neko vrijeme zbog rata u Ukrajini, energetske krize i generalno manje potražnje. Ipak, već je dobro zapitati se kamo usmjeriti investicijski pogled nakon završetka korekcije.

S obzirom na visoke cijene hrane na svjetskim tržištima, prehrambena industrija i poljoprivredne mašine postaju zanimljivi. To nas dovodi do američke kompanije John Deere, koja je jedan od najvećih svjetskih proizvođača poljoprivredne mehanizacije. Njihovi veliki traktori, kombajni, berači pamuka, utovarivači šećerne trske…

John Deere nudi portfelj od više od 25 marki, uključujući Wirtgen, Hagie, Mazzotti, Monosem, Blue River Technology i Harvest Profit. Firma sa sjedištem u Molinu u Ilinoisu, oko 60 odsto ukupnog prihoda ostvaruje u Sjedinjenim Državama i Kanadi, sljedećih 20 odsto u Evropi i oko 10 odsto u Latinskoj Americi i Aziji, Africi, Australiji, Novom Zelandu i na Bliskom istoku.

Uprkos trenutnim visokim cijenama hrane na svjetskim tržištima, marže u industriji sada su pod velikim pritiskom na mnogim mjestima – uglavnom zbog problema u globalnim lancima snabdijevanja i troškova života.

Zbog kombinacije viših prodajnih cijena i pritisaka na troškovnoj strani, možemo očekivati da će za postizanje većih marži u prehrambenoj industriji i poljoprivredi, važnost automatizacije i autonomije dodatno rasti u narednim godinama.

Industrija poluprovodnika i robotika takođe će igrati važnu ulogu u ovom području. Stoga ne čudi što je John Deere prošle godine kupio Bear Flag Robotics za 250 miliona dolara. Akvizicija će pomoći u ubrzavanju uvođenja autonomnih tehnologija u poljoprivrednoj proizvodnji.

Osnovan 2017, Bear Flag Robotics je startup iz Silicijumske doline koji razvija tehnologiju autonomne vožnje kompatibilnu s postojećim mašinama kao što su veliki traktori i druga poljoprivredna tehnologija koju proizvodi John Deere.

Mogućnosti koje ova akvizicija otvara za John Deere značajan su korak naprijed u omogućavanju poljoprivrednicima da strateški koriste vlastite resurse kroz autonomiju.

John Deere je firma s tržišnom kapitalizacijom većom od 110 milijardi dolara, koja je u prethodnom kvartalu zabilježila 24% EBITDA marže, uz prihode od nešto više od 14 milijardi dolara, koji su 22,3% veći u odnosu na isto razdoblje prošle godine.

Za ulagače kojima bi posjedovanje jedne dionice u ovoj industriji moglo biti previše riskantno, ali bi i dalje željeli da ulažu u poljoprivredni sektor, mnogo je prikladniji globalni poljoprivredni ETF, kojim se trguje pod Bloombergovim akronimom MOO US.

Uz John Deere, u njemu su zastupljene firme kao što su Nutrien, Corteva, Tyson Foods, NH Foods i druge. Indeksnim ETF-ovima (berzanskim fondovima) inače se trguje na isti način kao i dionicama.

Izvor: SEEbiz

Check Also

Dolar dodatno oslabio, dok cijene nafte rastu

Vrijednost dolara prema korpi valuta na valutnom tržištu dodatno je pala, nakon što je prošle …

Leave a Reply

Your email address will not be published.