Vujović: Izvještaj sraman, štiti vlasnika Željezare

Dodajte komentar

Radnici nikšićke Željezare ogorčeni su na izvještaj Uprave inspekcije čiji su službenici prije nekoliko dana kontrolisali postupanje turskog “Toščelika” iz oblasti Zakona o radu i ekologiji. Iz Uprave su naveli da doskorašnji poslodavac željezaraca nije prekršio te zakone, uprkos činjenici što je 1. septembra otpustio radnike, a poslednjih deset godina proizvodni otpad skladištiu halama fabrike.

“Izvještaj iz Uprave inspekcije je sramotan. Treba li da dolazi inspekcija iz druge države da bi utvrdila nepravilnosti “Toščelika kad je očigledno da u našoj nema inspektora koji bi rekao pravo stanje. Pitamo da li neko iz inspekcije štiti turski “Toščelik i jesmo li mi građani drugog reda”, pitao je predstavnik radnika Ivan Vujović.

Inspekcija rada tokom kontrole utvrdila je da su otkazi željezarcima zakoniti, te da je “Toščelik” ispoštovao program “Evropa sad”.

“Imamo nekoliko radnih mjesta na kojima je radilo više ljudi, a nije bilo kriterijuma niti pojašnjenja od “Toščelika zašto je neke otpustio, a jednog ostavio na radnom mjestu. Pitamo inspekciju da li je zakonito da predsjednik Sindikata dobije otkaz, kao i bivši predsjednik koji je po zakonu zaštićen šest mjeseci od napuštanja te funkcije”, kategoričan je Vujović koji je naveo i da “Toščelik” nije poštovao program “Evropa sad” što se može utvrditi uvidom u platne liste prije prekida proizvodnje i nakon toga.

U Željezari je trenutno na tone otpadnog materijala iz proizvodnje koje je, tvrdi Vujović, turski partner trebao da evakuiše prije dvije godine. Međutim, inspekcija je konstatovala da ni u tom domenu nisu prekršili zakon.

“Zaista je smiješno da inspektori ne vide pocijepane vreće u hali koja propušta vodu na više mjesta, da ne vide otvorene kontejnere u kojima je kancerogeni otpad. Sve je to u Željezari poslednjih deset godina i inspekcija kaže da ne krše zakon već će im naložiti da to sada evakuišu iz fabrike i iz Crne Gore”, istakao je Vujović.

Prema izvještaju inspekcije “Toščelik nije poštovao “samo to što najmanje jednom godišnje nije obavještavao Sindikat o razvojnim planovima, njihovom uticaju na polođaj zaposlenih i planiranim promjenama u politici zarada i rezultatima poslovanja. Time su prekršili Zakon o radu i firma “Toščelik” kažnjena je sa hiljadu eura, a odgovrno lice u njoj 100 eura.

Izvor: Dan

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *