Rekonstrukcija Ethereuma samo “prodavanje vijesti”, vrijednost novčića pala

Dodajte komentar

Ether je zabilježio pad nakon što se revolucionarna softverska nadogradnja mreže pretvorila u ono što su neki posmatrači tržišta označili kao “prodavanje vijesti” (engl. “sell-the-news” – termin koji se odnosi na pojavu rasta cijena u periodu kada se iščekuju dobre vijesti).

Druga po veličini kriptovaluta je pala za čak 3,8 odsto u petak i trgovala se za oko 1.475 dolara u 12.40 u Singapuru, nakon pada od više od šest odsto u četvrtak. Ether je jačao od sredine juna, djelimično podstaknut optimizmom u vezi sa nadogradnjom Ethereuma – takozvanim Spajanjem (engl. The Merge) – kako bi se smanjila potrošnja energije mreže.

“Sada je uzbuđenje u vezi sa spajanjem završeno, a mi trenutno nemamo neki drugi pokretač za Ethereum u kratkom roku. Bilo bi prirodno očekivati malo rotacije nazad”, rekla je Martha Reyes, šefica istraživanja u kripto-berzi BeQuant.

Bitcoin je ranije pao 1,4 odsto i trgovao se na nivou ispod 20.000 dolara. Manji novčići kao što su avalanche, polygon i solana takođe su se pokolebali.

Rekonstrukcija Ethereuma čini ga znatno energetski efikasnijim i otvara mu put da vrednosno naraste i postane brži, poručili su programeri mreže. Prelazak na model koji se bazira na takozvanom dokazu o udjelu (umjesto dosadašnjeg dokaza o radu) nastajao je godinama i čini se da je prošao glatko, iako su softverski problemi i dalje mogući.

“Spajanje je definitivno bilo uspješno. Ono što ćemo posmatrati u narednom periodu jeste kakvi su pokazatelji. Prelazak na dokaz o udjelu je zaista otključalo vrata za sljedeće faze nadogradnje”, rekao je za Bloomberg Preston Van Loon, suosnivač Prysmatic Labsa i programer Ethereuma.

Cijene kriptovaluta su ove godine pale zajedno sa drugim rizičnijim vrstama imovine, opterećene pooštravanjem monetarne politike tokom borbe protiv visoke inflacije. MVIS CryptoCompare Digital Assets 100 Index pao je za skoro 60 odsto u 2022.

Međutim, Spajanje se posmatra kao potencijalni dugoročni katalizator, jer unaprjeđuje ekološki profil Ethereuma.

“Vjerovatno će dosta dodatne potražnje stići do mreže preko finansijskih institucija, od kojih su se mnoge zaista obavezale na to da se bave Ethereumovom mrežom u smislu razumijevanja tehnologije, pa čak i potencijalnog vođenja nekog dijela mrežne infrastrukture”, rekao je Joe Lubin, osnivač ConsenSysa i suosnivač Ethereuma.

Izvor: Bloomberg Adria

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *